środa, 24 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

Jakość żywności to odpowiedzialność producenta. Same znaki jakości nie wystarczą

spot_img

Chronione oznaczenie Geograficzne przypisywane jest produktom o wyjątkowej jakości, niepowtarzalności i bezpieczeństwa. Miano te uzyskały w 2011 roku Jabłka Grójeckie. Dlaczego ten certyfikat jest tak ważny pośród zalewu innych oznaczeń? Zapraszamy do lektury! 

ChOG to mercedes wśród certyfikatów

Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) nie jest przyznawane nikomu raz na zawsze. Każdy producent nieustannie musi dbać o jakość i bezpieczeństwo, w tym również sadownicy zrzeszeni w Stowarzyszeniu Sady Grójeckie, którzy poddają jabłka szczegółowym kontrolom na każdym etapie: od sposobu produkcji jabłek w sadzie, po ich przechowywanie i sortowanie.

„Uzyskanie certyfikatu ChOG było dla nas początkiem, a nie końcem drogi – przekonuje Maciej Majewski Prezes Zarządu Stowarzyszenia Sady Grójeckie – Było to dla nas motywacją do podejmowania dalszych działań, tak aby Jabłka Grójeckie, były jeszcze bardziej wyjątkowe, a przede wszystkim chcemy, aby ich sposób produkcji odpowiadał obecnym wymaganiom konsumentów i naszym ambicjom.” 

Nienormatywne jabłka zyskają certyfikat ChOG

Na samym certyfikacie historia się nie kończy. Jak tłumaczy prezes Sadów Grojeckich po 12 latach od uzyskania prestiżowego odznaczenia postanowili pójść o krok naprzód i zaproponować Komisji Europejskiej zmiany zapisów 

„Po pierwsze chcieliśmy jeszcze mocniej nawiązać do zasady zrównoważonego rolnictwa. Drugim powodem jest produkcja zgodna z zero waste. Zmiana we wniosku dotyczącym certyfikatu ChOG została skonstruowana w taki sposób, że nakładamy na siebie dwukrotnie ostrzejszy rygor dotyczący bezpieczeństwa i jakości, niż to, czego wymaga Komisja Europejsk” – tłumaczy Maciej Majewski

Dotychczasowa specyfikacja Jabłek Grójeckich ChOG uznawała jedynie wysortowane owoce klasy I lub extra. Chcąc wykonać przetwory, należało więc zmniejszać pulę owoców deserowych. W czasie sortowania Jabłek Grójeckich zauważono, że wiele owoców spełnia główne wymagania jakie nakłada na nie Chronione Oznaczenie Geograficzne, ale nie mogą być one sprzedawane, ponieważ nie prezentują się dobrze w kartonach, np. ze względu na kształt. Są one jednak zdrowe i bezpiecznie, ale po prostu niezbyt urodziwe. Właśnie takie owoce, po uzyskaniu zgody Komisji Europejskiej, Stowarzyszenie Sady Grójeckie chce wykorzystać do przetworów.

Wyselekcjonowane Jabłka trafią na soki 

Uzgodnione przez KE zapisy sprawiają, że nienormatywne jabłka nie mogę być sprzedane do konsumpcji przez co się marnują. Brakuje im ogonka bądź mają ślady po przymrozkach. Prezes Sadów Grójeckich poinformował, że znaleźli sposób na wykorzystanie tych smacznych i wyjątkowych owoców. 

„Wraz ze zmianami dotyczącymi zwiększenia norm bezpieczeństwa, zaproponowaliśmy Komisji Europejskiej umożliwienie sprzedaży Jabłek Grójeckich do przetwórstwa, które będą mogły posłużyć do produkcji między innymi soków. Dzięki temu polscy przetwórcy będą mieli możliwość skorzystania z wyjątkowych i wysokiej jakości owoców, które sprawią, że finalny produkt będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej atrakcyjny dla konsumenta. Mam nadzieję, że uda nam się szybko uzyskać zgodę Komisji Europejskiej na proponowane przez nas zmiany i jeszcze w tym roku, wejdziemy w nowy etap rozwoju Jabłek Grójeckich” – przekazał. 

Takie wiadomości bardzo cieszą. Mamy nadzieję, ze KE pozytywnie zaopiniuje proponowane zmiany i mniej żywności pójdzie na straty. 

źródło: Sady Grojeckie
zdj: pixabay

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x