Dramatyczna sytuacja na rynku trzody chlewnej nie ulega poprawie. Pomimo oczekiwanej poprawy w okresie grillowym, obserwuje się systematyczny spadek cen rzędu od kilku do kilkunastu groszy od przeszło kilku miesięcy. Ograniczony import do krajów azjatyckich, szalejący ASF i wydłużone oczekiwanie na rekompensaty w związku z prewencyjną likwidacją stad świń, ciągną gospodarzy na finansowe dno. Jak się okazuje, sieci handlowe dokładają do tego swoją cegiełkę odmawiając przyjmowania mięsa ze stref objętych ASF…
Branża rozpaczliwie apeluje o pomoc
Jak informuje KZP-PTCH problem ze zwiększeniem ubojów przez zakłady wynika z odmowy odbiorców (przede wszystkim sieci handlowych) zakupu produktów pochodzących z tych tuczników. Markety łamią zobowiązanie podjęte trzy lata temu, w którym zadeklarowały odbiór produktów wieprzowych pochodzących ze stref ASF. Branżowe porozumienie ds. walki z ASF wystosowało apel do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy o pilne podjęcie działań oraz wprowadzenia systemowych rozwiązań mających na celu obronę fundamentalnej dla polskiego sektora rolno-spożywczego branży wieprzowej.
Polityka sieci handlowych zaognia kryzys
Działania, którymi kierują się obecnie sieci handlowych prowadzą do tego, że rolnicy produkujący w strefach ASF zostaną całkowicie pozbawieni możliwości konkurowania na rynku, a niejednokrotnie zmuszeni do rezygnacji z prowadzonej działalności. Konsekwencją tej polityki przy jednoczesnym rozprzestrzenianiu się ASF w Polsce będzie długotrwale obniżenie rentowności produkcji tuczników w regionach o największej koncentracji chowu i spowoduje dalszą redukcję pogłowia świń w Polsce, co pogłębi kryzys z jakim zmaga się branża wieprzowa od lat.
Branża mięsna mówi wprost. Brak podjęcia pilnych działań ze strony rządzących jednostek spowoduje nieodwracalne szkody dla krajowego chowu i hodowli trzody chlewnej oraz polskiego sektora mięsnego, a co za tym idzie dla całego krajowego rolnictwa oraz gospodarki narodowej. W długofalowych działaniach doprowadzi również do dalszego uzależniania się Polski i polskich konsumentów od importowanego mięsa wieprzowego.
W skład porozumienia wchodzą następujące organizacje: POLPIG, Związek Polskie Mięso, UPEMI, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy-RP, POLSUS, Izba Zbożowo-Paszowa.
Źródło:kzp-ptch.pl
Zdj:pixabay.com