Co znajdziesz w artykule?
Według szacunków POLPIG, zrzeszenia producentów trzody chlewnej nawet 80 procent polskich hodowców ze stref ASF nie jest przygotowanych na zmiany w obrocie żywcem które weszły z dniem 1 listopada. Zgodnie z nimi bez spełnienia procedur nie będzie można wywozić świń ze stref objętych ASF. Problem dotyka szczególnie drobnych producentów.
Czas na przygotowanie minął
Nowe przepisy zostały wprowadzone na terenie Unii Europejskiej 22 kwietnia tego roku. Polska ustaliła okres dostosowawczy, który miał umożliwić hodowcom przygotowanie się do nowych wymogów. Z ostatnim dniem października ten okres się skończył. Niestety dodatkowy czas niewiele pomógł.
Walka z ASF czy walka z rolnikami?
Celem nowych wymogów jest ograniczenie rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń. Zgodnie z nimi każde gospodarstwo, które chce wywozić trzodę poza teren strefy ASF powinno posiadać plany bezpieczeństwa biologicznego (PBB). Ich wprowadzenie powinno zostać sprawdzone i potwierdzone przez powiatowego lekarza weterynarii. Bez dowodu spełnienia tej procedury hodowcy nie będą mogli przemieszczać świń poza strefę ASF, również do uboju. Komplikowanie ze strony KE i tak już trudnego handlu, pogrąża hodowców. Na skutek tak chaotycznie wprowadzanych zmian możemy być świadkami smutnego końca polskiej hodowli trzody chlewnej.
Najtrudniej w małych gospodarstwach
Problem w mniejszym stopniu dotyczy dużych hodowców, którzy zadbali o wprowadzenie w gospodarstwach wymogów unijnych. W mniejszym stopniu też rolników świadczących tucz nakładczy, których partnerzy również przygotowali się do spełnienia nowych wymogów. Szczególny problem dotyka hodowców drobnych, mających do kilkuset sztuk żywca. Jego spadające ceny, przy rosnących kosztach związanych chociażby z ceną pasz czy pandemią Cocid-19 powoduje, że część z nich nie jest zainteresowana wprowadzeniem dodatkowych wymogów.
Od ilości dostosowanych gospodarstw będzie zależała cena świń ze stref ASF
Zmiany nie wprowadzają rewolucji ale są dodatkowym utrudnieniem w pracy rolnika. Wzory planów PBB są do pobrania zarówno ze stron internetowych GIW jak i organizacji branżowych, w tym POLPIG. Od ilości gospodarstw, które zdążą się dostosować zależą ceny skupu świń w strefach ASF oraz byt wielu zakładów przetwórczych, a to z kolei warunkuje stan pogłowia świń w Polsce. Najbliższy czas pokaże czy wiele gospodarstw czeka upadek a zakłady przetwórcze paraliż wynikający z braku świń, które można przyjąć do przetwórstwa.
źródło:POLPIG