Co znajdziesz w artykule?
Różnorodność biologiczna stanowi podstawę świadczenia wszystkich usług ekosystemowych. Grupa Naukowa Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ pochyliła się nad tematem i opublikowała raport. który potwierdza, że edycja genów odgrywa kluczową rolę w przyczynianiu się do agrobioróżnorodności.
Bioróżnorodność w rolnictwie ma kluczowe znaczenie
Obecnie przejście do systemów żywnościowych przyjaznych przyrodzie jest spowalniane lub uniemożliwiane przez liczne wyzwania agronomiczne, gospodarcze i społeczne, które są spotęgowane przez deficyty w systemach wiedzy. Między innymi:
- Wyzwania agronomiczne obejmują zmniejszenie plonów związane z produkcją pozytywną w przyrodzie
- Wyzwania gospodarcze obejmują wyższy popyt na pracę, wyższe koszty transakcji, nieudaną waloryzację zrównoważonego rozwoju w całym łańcuchu wartości
- Wyzwania polityczne obejmują niespójność polityki
- Deficyty wzdłuż systemów wiedzy rolniczej obejmują słabą wiedzę i systemy doradcze.
Dlaczego wspieranie bioróżnorodności jest istotne?
Utrzymanie i zwiększanie bioróżnorodności w rolnictwie ma kluczowe znaczenie dla wspierania i rozszerzania systemów żywnościowych przyjaznych dla przyrody i może przynieść dodatkowe korzyści konsumentom. Na ten przykład można przytoczyć lokalne odmiany, które są często bardziej odżywcze niż zwykłe odmiany i lepiej przystosowane do lokalnych warunków klimatycznych i glebowych. Poddanie ich konwencjonalnym i molekularnym programom hodowlanym, w tym edycji genów, wykorzystuje ich nieodłączne zalety, poprawiając produktywność i/lub tolerancję na niekorzystne warunki biotyczne lub abiotyczne. W kontekście przewidywanych zmian klimatu metody te mogą mieć kluczowe znaczenie dla utrzymania korzystnej bioróżnorodności w obliczu nowych presji środowiskowych. Podkreśla to potrzebę zaawansowanej wiedzy na temat różnorodności genetycznej roślin, różnorodności drobnoustrojów i interakcji, z uwzględnieniem lokalnej zmienności klimatu, gleb, składników odżywczych, wody i kontekstowego wpływu na środowisko.
Obecne systemy żywności muszą się zmienić
Obecne systemy żywnościowe na całym świecie powodują utratę siedlisk i bioróżnorodności, degradację gleby i wody oraz emisje gazów cieplarnianych. Zjawiska te z kolei osłabiają produktywność, trwałość i odporność systemów żywnościowych. To błędne koło można przerwać, jeśli podjęte zostaną fundamentalne kroki w celu dostosowania produkcji żywności, paszy i błonnika. Wymaga to zmian na poziomie krajobrazu, w tym w zarządzaniu glebą i wodą, planowaniu użytkowania gruntów, ochronie bioróżnorodności, zasadach agroekologii i podejściu do gospodarki o obiegu zamkniętym, nowych nauce i technologiach w biologii molekularnej i hodowli roślin, alternatywnych źródłach białka oraz narzędziach cyfrowych zarządzanie rolnictwem oraz ziemią i zasobami naturalnymi. Dziś podjęte kroki przeniosą korzyści w bliskiej przyszłości.
Źródło:euroseeds.eu
Zdj:pexels.com