czwartek, 9 grudnia, 2021
spot_img

Gęsina nie tylko na świętego Marcina?!

-REKLAMA-spot_img

11 listopada – Narodowe Święto Niepodległości, to w całej Polsce bardzo ważny i podniosły czas. Wielu z nas odwołuje się wtedy do własnych patriotycznych uczuć i do wspomnień o wcześniejszych pokoleniach, które często z wielkim  poświęceniem budowały, a później broniły niepodległego Państwa. 

Święty Marcin w Poznaniu 

Ma jednak 11 listopada i inne, bardzo ciekawe odniesienia. Najlepszym tego przykładem jest Poznań i Wielkopolska. 
W regionie tym kalendarzowa data 11 listopada nieodłącznie kojarzy się z bardzo popularnymi i barwnie obchodzonymi „Imieninami Ulicy Święty Marcin”. Dodać tu należy, że  zgodnie z miejscowymi tradycjami mocno promuje się w tym czasie w tzw. świętomarcińskie rogale, a także zalety przyrządzanej po staropolsku gęsiny.

Zalety gęsiego mięsa

Specjaliści z zakresu dietetyki i gastronomii oceniają, że gęsina to bardzo zdrowe mięso. Decyduje o tym sposób żywienia tych zwierząt. Gęś nie potrzebuje bowiem żadnych dodatków i żadnych stymulatorów wzrostu. Dodatkowo też, przez ostatnie tygodnie procesu hodowlanego, gęś żywiona jest owsem, co sprawia, że jej mięso zyskuje specyficzne właściwości. Zawiera też dużo białka, składników mineralnych, witaminy A, witamin z grupy B i E. Charakteryzuje się również niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. A dzięki kwasom CLA poprawia przemianę materii. Ponadto, oprócz dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tłuszczu gęsim, dużo jest cynku i krzemu. 

Alzheimer i cukrzyca

Powyższe cechy sprawiają, że gęsie mięso zaliczane jest do mięs najzdrowszych i zalecanych przy wspomaganiu walki z niektórymi chorobami, takimi jak Alzheimer, czy cukrzyca. 
Natomiast z faktu żywienia gęsi zielonką wynika jeszcze jedna, dosyć specyficzna i bardzo ważna cecha: wątróbka gęsia zawiera najwięcej witaminy K2 spośród wszystkich dostępnych w Polsce produktów. 

Polska gęsim zagłębiem 

Przed pandemią COVID-19 Polska zaliczana była do największych producentów i eksporterów gęsiny. Szacowana roczna produkcja to blisko 8 milionów sztuk gęsi, czyli 45 tysięcy ton. Zdecydowana większość gęsiego mięsa trafia na eksport. Największymi odbiorcami polskiego mięsa gęsiego są Niemcy i Francuzi. Natomiast w 2018 roku największym importerem polskiej gęsiny stał się Hongkong. 

W 2017 roku wartość eksportu gęsiny z Polski wyniosła 90,4 milionów euro. Przy czym za 75 mln euro odpowiadał rynek niemiecki. Natomiast dane z 2018 roku wskazywały, że największym wartościowo importerem polskiej gęsiny stał się Hongkong. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz podawała, że tylko przez pierwsze siedem miesięcy 2018 roku udział gęsiny w eksporcie drobiu do Hongkongu stanowił ponad 8 procent. Dodajmy, że rok 2017 w eksporcie był nieco słabszy ze względu na ptasią grypę, ale w 2018 roku ta liczba się odbudowała. 

Polacy też lubią gęsinę

Jak zapewniają znawcy tematu, obecnie wzrasta również krajowa konsumpcja gęsiny. Specjaliści szacują, że jeszcze kilka lat temu statystyczny Polak zjadał rocznie zaledwie 17 gramów tego mięsa. Natomiast obecnie to już prawie 20-krotnie więcej, czyli około 300 gramów na osobę. W efekcie gospodarstwa, w których hodowane są gęsi, zwiększają ich liczbę. 

Poznań gęsiną stoi!

Najlepiej pozytywny stosunek Poznaniaków i Wielkopolan do zalet gęsiego mięsa wyraża się poprzez organizowaną w tym mieście, już po raz ósmy, 11 listopada, cykliczną imprezę pt.: „Gęsina na imieninach”. W tym roku odbędzie się ona, w godzinach od 12.00 do 18.00, na poznańskim Starym Rynku i Placu Wolności. Smakoszy kusić będą specjalne strefy, w których będzie można zobaczyć prezentacje kulinarne prowadzone przez zawodowych kucharzy, połączone z degustacjami i poczęstunkiem. Natomiast dla najmłodszych przygotowana zostanie specjalna sekcja – Zagroda Młodych Hodowców.

Ponadto, w ramach imprezy zorganizowane zostały konkursy: „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021” oraz „Przekąski z gąski”. O ich randze świadczyć może honorowy patronat starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego. Partnerami wydarzenia są natomiast tak szacowne organizacje jak: Stowarzyszenie Slow Food Wielkopolska, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza i Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku. 

Nie tylko w Poznaniu 

Na tym jednak nie koniec, 11 listopada br. Święto gęsi na Krajnie odbędzie się w Minikowie koło Nakła nad Notecią, Natomiast na 12-14 listopada 2021 zaplanowano Jarmark na św. Marcina w Częstochowie, a Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny odbył się 6-7 listopada 2021 w Toruniu. Specjalne „gęsie menu” dostępne będzie również w tym okresie w wielu restauracjach na obszarze całego kraju.

Skąd to się wzięło? 

Historia gęsiny na stole w imieniny świętego Marcina sięga IV wieku. Według starej legendy święty Marcin nie chcąc przyjąć  godności biskupskiej ukrył się w gęsiej zagrodzie. Gęsi jednak zaczęły głośno gęgać i w ten sposób ujawniły obecność Marcina. Dlatego też święty Marcin skojarzony został z gęsiną. Z czasem też ukuto bardzo obrazowe powiedzenia, takie jak: „Na świętego Marcina najlepsza gęsina” czy „Na świętego Marcina gęś do komina”. Dodajmy, że w staropolskiej kulinarnej tradycji gęsina obecna jest co najmniej od XVII wieku.

A co wy o tym sądzicie? 

A Wy – Drodzy Czytelnicy – czy gustujecie w gęsim mięsie? Czy gości ono na waszych stołach? A jeśli tak, to jak przyrządzone i przy jakich okazjach? 

Źródła: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulturalnego Powiatu Poznańskiego, smakipowiatupoznanskiego.pl. 
Foto: Pixabay

-REKLAMA-spot_imgspot_img
Robert Gorczyńskihttps://agroprofil.pl/
Działa na styku: instytucje, organizacje, problemy rolników. Zafascynowany etosem pracy rolnika, tradycjami i kulturą polskiej wsi.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

24,016FaniLubię
621ObserwującyObserwuj
9,150SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x