Chociaż wydawałoby się, że nic nie zachwieje notowań za przetwory mleczne na nowozelandzkiej giełdzie to pierwszy raz od kilku miesięcy ogólny indeks cenowy spadł o 3,8%. Warto zaznaczyć, że jeszcze na początku marca 2021 roku, ogólny indeks poszybował o 15% w górę.
Pełne mleko w proszku i masło zalicza knockout
Aukcja z dnia 16 marca 2021 r. ukształtowała cenę ostateczną na poziomie 4089 USD. Spadek indeksu przełożył się na obniżenie notowań dwóch produktów a mianowicie pełnego mleka w proszku i masła. Przy czym należy zwrócić uwagę, że te same produkty jeszcze dwa tygodnie temu odnotowały najwyższy wzrost notowań. Szczegółowe wyniki ostatniej sesji Global Dairy Trade prezentujemy poniżej.
- Laktoza +8,6% – cena 1392 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +3,7% – cena 6155 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +0,7% – cena 3350 USD/t
- Ser Cheddar bez zmian – cena 4250 USD/t
- Masło -2,8% – cena 5659 USD/t
- Pełne mleko w proszku -6,2% – cena 4083 USD/t
- Maślanka w proszku nie była oferowana
- Serwatka w proszku nie była oferowana
Trend spadkowy utrzymuje się również na polskim rynku mleka
W kraju stawki produktów mlecznych wyhamowały z początkiem nowego roku 2021. Obecnie średnia cena za litr surowego mleka w skupie kształtuje się na poziomie ok 1,51 zł. Wynik ostatniej aukcji za oceanem może przynieść delikatne korekty na krajowym rynku bowiem Polska jest zależna od globalnej sytuacji mleczarskiej.
źródło:pfhb.pl