Na dziś (16 października), przypada Światowy Dzień Chleba ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Szczególnie u nas w Polsce chleb to podstawowy element kultury kojarzony z rodziną, chrześcijańskim błogosławieństwem, miłością i gościnnością. Obyczaj witania przybyłych chlebem i solą czy dzielenia się nim przy stole jest w naszym kraju bardzo rozpoznawalny.
Polacy kochają chleb!
Także twarde statystyczne dane potwierdzają, że chleb w różnych odmianach jest nam bliski i należy do podstawowych produktów rolno-spożywczych preferowanych przez Polaków.
– Z badań budżetów gospodarstw domowych GUS w 2019 r. średnie miesięczne spożycie przetworów zbożowych w Polsce wyniosło 5,36 kg na osobę. W strukturze konsumpcji dominującą pozycję zachowało pieczywo ze średnim miesięcznym spożyciem 2,98 kg na osobę. Udział pieczywa w konsumpcji produktów zbożowych w 2019 r. wynosił 56%.” – mówi Marcin Wroński, Zastępca Dyrektora GeneralnegoKrajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Eksport – czyli czym chata bogata!
– Systematycznie rośnie również eksport pieczywa i wyrobów cukierniczych. W sezonie 2019/2020 eksport tych produktów osiągnął poziom 1,8 mld euro, o 9% wyższy niż w poprzednim sezonie. W wartości eksportu pieczywa i wyrobów cukierniczych wywóz pieczywa stanowił około 9%. Eksport tych produktów w 2019 r. odbywał się przede wszystkim do pozostałych krajów Unii Europejskiej, a także do Rosji. – podkreśla Zastępca Dyrektora KOWR.
Skarby polskiej ziemi
Dodajmy, że polskie pieczywo to bogata grupa produktów unikalnych, często o niepowtarzalnym, indywidualnym smaku. Specjaliści zwracają uwagę na zaangażowanie i kreatywność polskich piekarzy, czego efektem jest trudna do oszacowania różnorodność dostępnego pieczywa cenionego w kraju i zagranicą. Wyróżnia się tu pieczywo pełnoziarniste, chleby pszenne oraz z otrębami. Natomiast w ostatnim czasie obserwowane są zmiany preferencji i gustów konsumentów w kierunku nabywania produktów naturalnych, prozdrowotnych i ekologicznych, do których zalicza się pieczywo wytwarzane w tradycyjny sposób. Ważne jest też preferowanie rodzimych produktów piekarniczych (patriotyzm konsumencki) przy podejmowaniu decyzji zakupowych.
Szczyty list i rankingów
Pieczywo wytwarzane w Polsce odznacza się wysoką jakością. Na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajdują się aż 362 wyroby piekarnicze i cukiernicze wytwarzane w różnych regionach kraju z polskich mąk. Natomiast 7 wyrobów piekarniczych posiada unijne certyfikaty produktów regionalnych i tradycyjnych. Do grupy tej zalicza się: rogal świętomarciński, andruty kaliskie, pierekaczewnik, obwarzanek krakowski, chleb prądnicki, kołocz śląski/kołacz śląski oraz cebularz lubelski.
Mini piramida
Pieczywo powyższych rodzajów jest tak popularne, ponieważ doskonale komponuje się z innymi produktami żywnościowymi (nabiałem, wyrobami wędliniarskimi, rybami, warzywami, miodem). Natomiast – co podkreślają dietetycy – stworzona dzięki połączeniu tego rodzaju składników „kanapka” może stanowić „mini-piramidę” zdrowego żywienia.
Światowy Dzień Żywności
16 października to również Światowy Dzień Żywności ustanowiony w 1979 r. przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa dla upamiętnienia powstania tej organizacji w 1945 roku, zaraz po zakończeniu II wojny światowej, której skutkiem dla wielu regionów Świata był głód. Przesłaniem Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości dotyczącej globalnych problemów żywnościowych: głodu, niedożywienia i ubóstwa.
Źródła: KOWR, ONZ
Foto: Pixabay