11 czerwca na terenie spółki Hodowla Zwierząt i Nasiennictwo Roślin Polanowice Sp. z o.o. odbył się Dzień Pola Krajowej Grupy Spożywczej S.A. Oddziału Cukrownia Kruszwica, w którym udział wzięli: Sekretarz Stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych Zbigniew Ziejewski, Wicewojewoda Kujawsko-Pomorski Piotr Hemmerling, Członek Zarządu Województwa Dariusz Kurzawa, Burmistrz Kruszwicy Mikołaj Bogdanowicz, Członkowie Zarządu KGS S.A.: Witold Choiński, Marek Dereziński, Łukasz Mastalerz oraz Tomasz Olenderek.
W wydarzeniu uczestniczyli także przedstawiciele Związków Plantatorów Buraka Cukrowego, członkowie Rady Nadzorczej KGS S.A. oraz reprezentanci spółek zależnych Grupy Kapitałowej. Nie zabrakło licznie zebranych Plantatorów buraka cukrowego, przedstawicieli firm nasiennych, chemicznych oraz świadczących usługi dla rolnictwa oraz przedstawicieli samorządu. Gospodarzami Dnia Pola byli Dyrektor Cukrowni Kruszwica Jacek Modrzejewski oraz Prezes Hodowli Zwierząt i Nasiennictwa Roślin Polanowice Piotr Jackowski.
Członek Zarządu KGS S.A. Marek Dereziński powitał zebranych gości. Wyraził nadzieje na owocne rozmowy podczas Dnia Pola. Prezes Dereziński podziękował przedstawicielom Związków Plantatorów Buraka Cukrowego za dotychczasową dobrą współpracę oraz zaprosił gości do aktywnego odwiedzania stoisk wystawienniczych obecnych na wydarzeniu.
Dyrektor Cukrowni Kruszwica podczas powitania gości wskazał, że jest to wyjątkowe święto zwłaszcza Plantatorów buraków cukrowych.
Srebrne Odznaki Polskiego Cukru przyznane
Podczas Dnia Pola w Kruszwicy przyznano Srebrne Odznaki Polskiego Cukru, które otrzymali Piotr Imański oraz Jarosław Pawlak, a także wręczono nagrodę dla Wzorowego Plantatora, którą otrzymał Paweł Łuczak.
Uczestnicy Dni Pola w Kruszwicy mieli okazję do zwiedzania poletek demonstracyjnych i stoisk wystawienniczych. W programie znalazł się także blok edukacyjny oraz konkursy organizowane między innymi przez KRUS oraz Fundację „Pomaganie Krzepi”. Goście mogli skosztować potraw serwowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz waty cukrowej.
Źródło: mat. prasowe