Dynie – nie tylko na Halloween

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
Advertisement
spot_img
Advertisement
Advertisement

Ten rok nie jest dobry dla upraw dyniowatych. W wielu gospodarstwach plonu nie będzie. Ale rolnicy, którzy mają doświadczenie i zadbali o plantację, przekonują – jak państwo Kurpierz z Prószkowa – że w tym roku jest to dla nich dobry biznes.

W Prószkowie uprawia się ponad sto odmian dyni

Anna Iwaniszyn, pracownica gospodarstwa w Prószkowie:

– Mamy tutaj ogród dyniowy, który uprawiamy już w takiej formie ogrodowej od ponad 5 lat. W ty, roku mieliśmy posiane ponad 3 hektary dyni ponad 80 różnych, sprowadzonych w większości z Europy odmian. Tak naprawdę w Polsce mamy tylko 20 odmian dyni, których nasiona też oczywiście kupiliśmy, ale reszta już została sprowadzona, żeby to było naprawdę urozmaicone i ciekawe odmiany. Bardzo dużo jadalnych, są też typowo ozdobne, takie jak tykwy i bardzo różnie kolorowe u nas.

Na czterech hektarach plantacji dyni zebrano dobre plony

Halina Kurpierz, rolniczka z Prószkowa:

– Z dyni jest ładny biznes. Ludzie najczęściej pytają o dynię makaronową, która posiada miąższ o strukturze makaronu spaghetti. Z dyni można różne przetwory zrobić, ciasta, sosy, purée. I jest również dobra na odrobaczenie. Są również dynie, które można jeść na surowo, a także dwie odmiany, których nie trzeba obierać ze skóry: to odmiany Hokkaido i Kabocha. Nasiona dyni sprowadzamy z innego kraju i hodujemy na oborniku.

Ogród dyniowy przyciąga kupców i turystów

– Bardzo mi się tu podoba – stwierdza odwiedzająca dyniowy ogród Pani Julia z Prószkowa. – Są różne dynie, które naprawdę są fajne. I właśnie będę je kupować.

– Polecono mi, by tu przyjechać – dodaje Pani Agnieszka, która przyjechała z mieszkanka Opola. Przyjechałam kupić dynię, ale także dlatego, aby chwilę posiedzieć w tym pięknym miejscu.

Sprzedaż bezpośrednia jest kluczem do sukcesu

W 90 hektarowym gospodarstwie uprawia się nie tylko zboża, kukurydze i soje ale także warzywa i ziemniaki. Sukcesem biznesu jest sprzedaż bezpośrednia, która zapewnia rozwój i pieniądza na dyniowe inwestycje i warzywa, które można teraz podziwiać także w dyniowym ogrodzie.

dr Mariusz Drożdż

spot_img
Mariusz Drożdż
Mariusz Drożdż
Doktor nauk humanistycznych w zakresie pedagogiki, absolwent Uniwersytetu Opolskiego. W 2025 roku ukończył studia podyplomowe z zakresu Rolnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Od 2020 roku pracuje jako główny specjalista w Opolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Pełni funkcję wojewódzkiego brokera innowacji w Dziale Rozwoju Obszarów Wiejskich. Od lat odpowiada za redakcję i rozwój publikacji kierowanych do rolników i mieszkańców obszarów wiejskich. Sprawuje funkcję redaktora naczelnego „Kuriera Rolniczego OODR”. Łączy doświadczenie akademickie z praktyką doradczą i działalnością wydawniczą. Jego praca koncentruje się na wspieraniu innowacji w rolnictwie i upowszechnianiu wiedzy wśród rolników.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x