Ostatni tydzień października nie okazał się lepszy od pozostałych. W skupach mamy do czynienia z coraz niższymi cenami, tydzień po tygodniu. Nieciekawa sytuacja obecna jest także na rynkach zagranicznych gdzie widoczne są znaczne obniżki. Prognozy dla rynku wieprzowiny niestety nie rysują się optymistycznie.
Jak kształtował się rynek wieprzowiny w ostatnim tygodniu października?
Polska
W przedostatni tygodniu października br. na rynku krajowym odnotowano dalszy spadek cen żywca wieprzowego. W dniach 26–01.11.2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 4,41 zł/kg, o 1 grosz mniej niż w ubiegłym raporcie. Cena tego żywca była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 24% niższa niż przed rokiem.
UE
W dniach 26–01.11.2020 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 139,33 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, względem 139,63 EUR, o -0,2 % mniej niż w poprzednim notowaniu.
Największy tygodniowy spadek cen odnotowano znowu na Cyprze (o 10,1%), a największy wzrost – w Estonii(o 0,5%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 125,96EUR/100 kg względem 126,88 EUR/100 kg z zeszłego tygodnia, o 10% niższym niż średnio w UE i o 4% niższym niż w Niemczech.
W ostatnim tygodniu września br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych wyniosła tyle co w ostatnim notowaniu czyli 6,51 zł/kg. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena półtusz była niższa o 23%.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )
Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).
Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.
Tab. 4 Średnie tygodniowe krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych.
Maria Chmal
źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kowr.gov.pl
kzp-ptch.pl
Foto: Pixabay