Wiele się ostatnio mówi o pochodzeniu i jakości produktów żywnościowych. Mnożą się spory i interwencje organizacji rolniczych oraz konsumentów. Reagują także instytucje państwowe. W sieciach handlowych i sklepach pojawiają się kontrolerzy. Sposobem na systemową poprawę sytuacji może być natomiast projekt Paszportyzacji Polskiej Żywności.
Przyjrzeli się wołowinie i ziemniakom
W ramach prac nad jego przygotowaniem, w dniach 7-9 września br., w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa odbyły się warsztaty pn.: Design sprint, których celem było opracowanie koncepcji projektu PPŻ.
Zaproszeni przez KOWR specjaliści skupili się na dwóch wybranych grupach produktów – wołowinie (produkcja zwierzęca) i ziemniaku (produkcja roślinna). Docelowo system umożliwić ma śledzenie drogi szerokiej gamy produktów „od pola do stołu,” co w koncepcji „zielonego ładu” Unii Europejskiej określa się mianem: from Farm to Fork.
Prześledzić drogę produktu?
– Spotykamy się, aby zidentyfikować potrzeby i oczekiwania uczestników rynku – mówi Wojciech Kędzia, zastępca Dyrektora Generalnego KOWR, koordynujący opracowanie koncepcji paszportyzacji żywności. – W ostatecznej, użytkowej wersji system pozwoli na identyfikację partii towarów i ustalanie ich drogi na każdym etapie produkcji, przetwórstwa, transportu, sprzedaży oraz kontroli.
Następnym etapem realizacji projektu będzie cykl spotkań z dostawcami technologii, przedstawicielami administracji oraz podmiotami doradczymi, a także ocena wypracowanych rozwiązań przez jego przyszłych użytkowników. Celem prac będzie odpowiedź na pytanie: jak technicznie zrealizować projekt?
Dla rolników i przedsiębiorców
Głównymi adresatami projektu paszportyzacji żywności są rolnicy i przedsiębiorcy, którzy dzięki systemowi zyskać mają pewność np. w kwestii jakości materiału siewnego, środków ochrony roślin czy zwierząt hodowlanych. Żywnościowy paszport ma być też dodatkowym wsparciem dla ich oferty marketingowej. Natomiast konsument otrzyma kompletną i uporządkowaną informację o pochodzeniu produktu i jego walorach jakościowych.
Nadzór nad projektem KOWR sprawuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Natomiast wsparcia technicznego udzielają mu specjaliści pracujący na rzecz rządowego programu GovTech Polska przy Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.
Źródło: KOWR
Foto: Pixabay