W zeszłym roku mieliśmy okazję ujrzeć 954 nowe piwa rzemieślnicze z dodatkami z czego aż 850 zawierało dodatek w postaci owoców lub warzyw. Do warzenia dodaje się te najbardziej popularne owoce jak maliny, czarną porzeczkę i truskawki, ale można również znaleźć piwa z aronią, jeżyną, agrestem, żurawiną, jagodą kamczacką oraz czerwoną porzeczką. Jednak bez dwóch zdań liderem w rankingu pozostaje malina, która w 2019 została wybrana 68 razy przez polskie browary, to 26% wzrost w skali roku. Z roku na rok rośnie skala wypuszczanych piw a ich kontrakty nie ograniczają się tylko Polski, w 2019 roku we współpracy polskich i zagranicznych browarów powstało 19 piw z dodatkiem owoców.
Dzięki stale rosnącemu popytowi na piwa smakowe wzrasta konkurencja wśród browarów. Konsumenci zwracają uwagę już nie tylko na smak, ale także z jakiego regionu pochodzi chmielowy napój. Wyjątkową popularnością cieszą się piwa lokalne, charakterystyczne dla danego obszaru Polski lub Europy. Dla producentów owoców jagodowych i polskich piwowarów jest to szansa na eksport i perspektywa rozwoju krajowych przedsiębiorstw.
Przypomnijmy, że nigdzie na świecie nie produkuje się tak wielu owoców jagodowych
jak w naszym klimacie. W połączeniu z piwnymi kraftami stanowią wielki potencjał rynkowy.
Maria Chmal
źródło: zwrotnica.com.pl