wtorek, 10 grudnia, 2024

Czy powinno się ustalić stawki referencyjne dla prosiąt i tuczników?

spot_img

Sektor przetwórczy skupując surowiec, od wielu producentów, posiada w stosunku do niego dużą siłę negocjacyjną. Pozycja ta, jest tym silniejsza, im większe rozdrobnienie produkcji żywca. W rezultacie, producenci, którzy są zmuszeni do indywidualnych negocjacji z dużym przetwórcą, otrzymują mniej korzystne warunki dostaw. Dlatego polscy hodowcy potrzebują cen referencyjnych dla prosiąt i tuczników

W Niemczech cenę referencyjną ustalają producenci trzody chlewnej, w Polsce zakłady

Jak zaznacza POLPIG niższe ceny i gorsze warunki dostaw żywca stanowią barierę w rozwoju polskiego sektora produkcji trzody chlewnej w porównaniu do rozwiązań obowiązujących w innych krajach unijnych. W przeciwieństwie do rynku niemieckiego, gdzie cena referencyjna ustalana jest przez producentów trzody chlewnej, w Polsce o cenach skupu decydują zakłady mięsne. Porównując ceny skupu świń w Polsce i Niemczech można zauważyć dużą zgodność trendów cenowych. Niestety podążanie przez krajowe zakłady mięsne za ceną niemiecką nie zawsze odzwierciedla sytuację surowcową na rynku polskim. Dlatego niezbędne jest inne rozwiązanie. 

Stawka referencyjna jako remedium na niskie ceny

PolPig opracował szereg rekomendacji praktycznych dla strategii rozwoju polskiej hodowli trzody chlewnej. Lepsze warunki dostaw, hodowcy mogliby otrzymać sprzedając żywiec po cenach wynegocjowanych przez ich organizację branżową. To właśnie słaba pozycja negocjacyjna polskich rolników skłania ich, coraz częściej, do wchodzenia w systemy pionowej integracji produkcji. 

“Tucz kontraktowy, w którym integrator bierze na siebie ryzyko rynkowe związane ze zmiennością cen skupu jest rozwiązaniem próbującym pogodzić interesy zarówno rolników jak i integratora. Niezbędne jest też wprowadzenie krajowej ceny referencyjnej dla prosiąt. Obecnie to ceny duńskie wyznaczają kierunki zmian cen w Polsce.” – proponuje POLPIG.

Propozycje zmian dotyczą ustawy z dnia 17 listopada 2021 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi zezwalająca krajowym organizacjom branżowym zrzeszającym producentów świń reprezentować swoich członków podczas negocjacji cenowych i przedstawicielami dużych zakładów mięsnych. W Polsce działania organizacji branżowych mające na celu wynegocjowanie korzystniejszych warunków cenowych na prosięta i tuczniki dla rolników produkujących świnie mogą być potraktowane jako zmowa cenowa.

Popieracie pomysł POLPIG? Dajcie znać w komentarzach!

źródło:POLPIG

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x