Co znajdziesz w artykule?
Wiele wskazuje na to, że Świat przygotowuje się do odejścia pandemii COVID-19. Społeczeństwa i gospodarki oczekują zniesienia blokad i restrykcji. Nastrój wyczekiwania widoczny jest też na rynku świń. Chiny już odnawiają swój potencjał. W USA notuje się wysokie ceny i skutki redukcji liczebności trzody. Natomiast Europa obawia się bezrobocia i recesji.
Skok na amerykańskim rynku świń
W obecnej sytuacji rynek świń w USA odnotowuje gwałtownie wzrosty cen. Kontrakty terminowe na świnie w Chicago wykazują wzrost o prawie 7% w ciągu ostatnich czterech sesji i osiągnęły maksimum w okresie od października ubiegłego roku. Natomiast wcześniejsze dane USDA mówią o tym, że ceny wieprzowiny w USA podskoczyły o 8,2% przed Nowym Rokiem, czyli odnotowały najwyższy wzrost od września ubiegłego roku.
Chiny wstają z kolan?
Powyższy skok przyszedł w sytuacji gdy rynki kukurydzy i soi osiągnęły szczytowy poziom w perspektywie ostatnich sześciu lat, a tłem jest susza generująca niedobory plonów w Ameryce Południowej oraz gwałtownie rosnący popyt na paszę dla świń w Chinach. W momencie gdy inwentarz w Państwie Środka odzyskuje swój potencjał po epidemii ASF, sprzedaż w Chinach wzrosła o 75% w skali 2020 roku.
Mało świń w USA
W efekcie wyżej opisanych procesów światowi producenci trzody chlewnej nagle stanęli w obliczu wysokich cen paszy. Natomiast pewna grupa producentów świń w USA w wyniku narastającej pandemii koronawirusa podjęła decyzję o wybiciu swoich zwierząt. W konsekwencji rynek trzody w Stanach odnotował dramatyczny spadek liczebności świń. Dotyczy to przede wszystkim grudnia ubiegłego roku.
Nadzieja w szczepionkach?
Prognozując dalszy bieg wydarzeń można założyć, że ceny wieprzowiny prawdopodobnie pozostaną w tyle za rynkami pasz, ale odczuwalna będzie tendencja wzrostowa. Nadzieję na pozytywne zmiany przynieść może ożywienie gospodarcze po ustaniu pandemii i związanych z nią kwarantann. A wzrost dostępu do covidowych szczepionek, w ocenie giełdowych specjalistów, powinien wygenerować zwiększenie spożycia wieprzowiny.
Recesja i bezrobocie w Europie?
Zaburzenia związane z pandemią gwałtownie wstrząsnęły też rynkiem trzody chlewnej w Europie. Jednak jak informuje Komisja Europejska, łańcuch żywnościowy UE na szczęście jest bardzo odporny i nie uległ zniszczeniu. Natomiast wraz z przewidywanym stopniowym znoszeniem restrykcji i blokad w całej Unii Europejskiej, popyt, zwłaszcza w sektorze gastronomicznym, powinien powrócić do stabilniejszego i bardziej normalnego poziomu. Nie mniej jednak wciąż istnieje wiele niepewności co do ożywienia gospodarczego po pandemii. A przewidywany zakres recesji gospodarczej jest tak duży, że należy obawiać się gwałtownego wzrostu bezrobocia w UE, co niestety będzie miało negatywny wpływ na konsumpcję.
Nadzieja w budżecie i eksporcie
Komisja Europejska jest jednak zdania, że wpływ środków stymulacyjnych, związanych z budżetem europejskim na lata 2021-2027 wraz z niebagatelnie dużymi funduszami naprawczymi, a także siła ożywienia, zwłaszcza na rynkach eksportowych, powinny zwiększyć popyt i podaż. Wpłynie to bezpośrednio na ceny, na rentowność sektora rolno-spożywczego a także na poprawę sytuacji na rynku świń.
Źródła: KZPTCh Polpig, e-WGT
Foto: Pixabay