Obecnie obserwujemy stopniową stabilizację cen na rynku mleka po silnych perturbacjach odnotowanych w początkowej fazie pandemii. Wzrost cen obejmuje wszystkie główne produkty mleczne, a szczególnie widoczny jest w przypadku masła oraz odtłuszczonego mleka w proszku. Chociaż wzrost cen jest zauważalny to nadal kształtuje się poniżej poziomów sprzed pandemii. Jednym z ograniczeń wpływających na cenę jest między innymi wyższa podaż mleka obserwowana w UE oraz w USA.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło zestawienie cen, jakie kształtowały się w dniach 31-06.09.2020 w Polsce i Unii Europejskiej.
1.Produkty mleczarskie płynne.
2. Produkty mleczarskie stałe.
3. Sery i twarogi.
Maria Chmal
źródło: Biuletyn „Rynek mięsa wieprzowego” Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej / Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka / Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa