Co znajdziesz w artykule?
Wczoraj (5 maja br.), pisaliśmy o informacji Głównego Lekarza Weterynarii dr. Bogdana Konopki, który w uspokajającym tonie odniósł się do treści rozporządzenia Wykonawczego Komisji Europejskiej (2021/605 z 7 kwietnia 2021r.), ustanawiającego specjalne środki kontroli w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń (ASF). Swoimi opiniami na ten temat podzielili się z nami przedstawiciele organizacji hodowców trzody: dr inż. Anna Hammermeister, Dyrektor Biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” oraz Aleksander Dargiewicz, Prezes Zarządu Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej „POLPIG”. Oto co nam przekazali:
Apel o okres przejściowy
„POLSUS” wraz z innymi organizacjami branżowymi w ramach Porozumienia branżowego do spraw walki z ASF w dniu 15 kwietnia zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy (pismo do wiadomości Głównego Lekarza Weterynarii), z wnioskiem o wprowadzenie okresu przejściowego do końca grudnia 2021 r. na stosowanie przepisów ww . rozporządzenia.” – stwierdza dr inż. Anna Hammermeister, Dyrektor Biura PZHiPTCh „POLSUS”.
W piśmie do Ministra Pudy Porozumienie organizacji zwróciło uwagę na to, że wprowadzenie przepisów ww. rozporządzenia od dnia 21 kwietnia 2021 r. może spowodować kryzys w branży zarówno po stronie producentów trzody chlewnej, jak i przetwórców. Branżowcy wskazywali też, że zagrożenie dotyczy, z jednej strony trudności w zbyciu żywca i obrocie zwierzętami hodowlanymi we wszystkich strefach oraz spadku cen skupu na terenach objętych ASF. Natomiast z drugiej strony, wiąże się z brakiem zaspokojenia potrzeb surowcowych przetwórstwa, wzrostem cen żywca w strefie białej oraz zwiększeniem importu. Czego skutkiem, jak obawiają się hodowcy, może być likwidacja wielu gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną.
Brak weterynaryjnych wytycznych?
W efekcie Porozumienie branżowe ds. Walki z ASF otrzymało od Głównego Lekarza Weterynarii pismo, w którym Główny Lekarz poinformował hodowców o tym, że w związku z publikacją ww. rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE), a także z koniecznością przygotowania stosownych procedur jego wdrożenia powiatowi lekarze weterynarii do czasu przesłania kompletu wytycznych i wzorów dokumentów z Głównego Inspektoratu Weterynarii mogą stosować wszystkie obowiązujące do tej pory zasady dotyczące przemieszczeń świń, ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, produktów zwierzęcych pochodzących od świń, w tym sposobów znakowania mięsa wieprzowego oraz jego produktów, które są zawarte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń.
„POLSUS” nie traci nadziei
Jak dodaje Dyrektor Biura „POLUS”, Główny Lekarz Weterynarii wydał także komunikat (o czym już pisaliśmy – przyp. Red.), informujący o tym, że współpracuje on ze związkami reprezentującymi hodowców świń i przetwórców mięsa wieprzowego, skupionymi wokół ,,Branżowego Porozumienia ds. Walki z ASF” w celu wypracowania najbardziej optymalnych rozwiązań dotyczących wdrożenia nowych wymogów. GLW w swym komunikacie stwierdził także, że nie przewiduje się nagłej egzekucji nowych zasad.
„Mamy nadzieję, że tak będzie i będziemy mogli współpracować przy wypracowaniu wspomnianych optymalnych rozwiązań, aby hodowcy i producenci świń mogli je wdrożyć w swoich gospodarstwach.” – podsumowuje dr inż. Anna Hammermeister, Dyrektor Biura PZHiPTCh „POLSUS”.
Do 31 października brak kar?
Jeszcze więcej światła na sprawę rzucił Aleksander Dargiewicz, Prezes Zarządu Krajowego Związku Pracodawców –Producentów Trzody Chlewnej „POLPIG”, który stwierdził, że nowe prawo unijne, jakie weszło w życie 21 kwietnia 2021, jak wynika z wytycznych GIW nie będzie egzekwowane do 31 października br. Prezes Dargiewicz zauważa również, że nowe przepisy dotykają rolników, którzy produkują w strefach ASF i chcą przemieszczać świnie (np. do rzeźni) poza te strefy. Nie obejmą one jednak części rolników, którzy produkują i sprzedają do rzeźni w tej samej strefie. A najważniejsze wymagania to ogrodzenie gospodarstwa oraz posiadanie planu zabezpieczenia biologicznego. Nowe obowiązki przewidują też m. in. podział gospodarstwa na strefą czystą (budynki gdzie przebywają świnie i przechowywana jest pasza) oraz strefę brudną (podwórko, magazyny sprzętu rolniczego, część socjalna gospodarstwa). Ponadto Główny Inspektorat Weterynarii zapowiedział opracowanie wytycznych, które mają ułatwić rolnikom przygotowanie planu zabezpieczenia biologicznego.
Paraliż i zerwanie dostaw?
„Wejście w życie nowych przepisów zaskoczyło branżę. Dlatego Branżowe Porozumienie ds. Walki z ASF wystąpiło do Ministra Pudy o wprowadzenie okresu przejściowego do końca 2021 roku. W przeciwnym wypadku branży groził paraliż ze względu na zerwane łańcuchy dostaw żywca do rzeźni. W wielu gospodarstwach niezbędne będą dodatkowe nakłady (np. ogrodzenia) , co z pewnością podniesie koszty produkcji.” – wyjaśnia Aleksander Dargiewicz, Prezes Zarządu KZP-PTCh „POLPIG”.
Poważne problemy z wymogami
Prezes Dargiewicz obawia się też, że niektóre gospodarstwa mogą mieć problemy ze spełnieniem wymogów, więc albo zdecydują nie przemieszczać świń poza strefę ASF, albo zlikwidują produkcję. Dla wielu zakładów może wiązać się to z pewnym ograniczeniem dostępu do surowca, co może skłonić rzeźnie do płacenia więcej za świnie pochodzące z gospodarstw spełniających wymagania unijnego rozporządzenia.
Źródła: PZHiPTCh „POLSUS”, KZP-PTCh „POLPIG”
Foto: Pixabay