Chińscy naukowcy zajmujący się rolnictwem opracowują nowe odmiany kukurydzy bogate w białko, które zastąpią soję w paszy dla zwierząt. To mogłoby zmienić sytuację i zmniejszyć zależność Chin od importowanej soi.
Należy zauważyć, że w ostatnich latach Chiny zmuszone zostały do importowania dużych ilości soi w celu wykorzystania jej w hodowli zwierząt, która aktywnie rozwija się na tle rosnącego spożycia mięsa i produktów mlecznych.
Pekin postrzega rosnące uzależnienie od zagranicznych produktów rolnych jako zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego kraju i potencjalny punkt sporny w obliczu zaostrzającej się wojny handlowej ze Stanami Zjednoczonymi.
Zdaniem Yana Jianbinga, dyrektora China Huazhong Agricultural University, opracowanie wysokobiałkowej kukurydzy, która mogłaby zastąpić soję w paszach dla zwierząt, jest potencjalnym rozwiązaniem, a naukowcy stworzyli już kilka obiecujących odmian.
Biorąc pod uwagę dużą produkcję kukurydzy w Chinach (II producent tego zboża po USA), zwiększenie zawartości białka w ziarnie zaledwie o jeden punkt procentowy mogłoby zmniejszyć popyt Chin na zagraniczną soję nawet o 8 milionów ton, powiedział Yan Jianbing.
Produkcja, zużycie i zapasy kukurydzy w Chinach w mln ton
Źródło: scmp.com, USDA