wtorek, 23 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

Zboża i oleje roślinne przyczyniły się do spadku światowych cen żywności w maju

spot_img

Indeks cen żywności  FAO, który śledzi miesięczne zmiany międzynarodowych cen powszechnie sprzedawanych towarów żywnościowych, wyniósł w maju średnio 124,3 punktu, co oznacza spadek o 2,6 procent w porównaniu z kwietniem i aż o 22,1 procent poniżej rekordowego poziomu osiągniętego w marcu 2022 r.

Majowy spadek indeksu jest konsekwencją niższych światowych cen olejów roślinnych, zbóż i produktów mlecznych, których spadek zdecydowanie przewyższył wzrost cen cukru i mięsa.

Indeks cen żywności FAO

Indeks cen zbóż FAO spadł o 4,8 procent w porównaniu z poprzednim miesiącem, na czele z 9,8-procentowym spadkiem światowych notowań kukurydzy ze względu na korzystne perspektywy produkcji przy słabym popycie importowym. Światowe ceny pszenicy również spadły o 3,5 procent, odzwierciedlając duże dostawy i kolejne przedłużenie Umowy Zbożowej Morza Czarnego. Natomiast międzynarodowe ceny ryżu w maju nadal rosły, podtrzymywane przez zakupy w Azji i mniejsze dostawy w niektórych krajach eksportujących, takich jak Wietnam i Pakistan.

Indeks cen olejów roślinnych FAO spadł w maju o 8,7 procent, średnio o 48,2 procent poniżej poziomu z poprzedniego roku. Międzynarodowe ceny oleju palmowego wyraźnie spadły od kwietnia, ponieważ przedłużające się słabe globalne zakupy importowe zbiegły się w czasie ze wzrostem produkcji w głównych krajach produkujących. Światowe ceny oleju sojowego spadły szósty miesiąc z rzędu w wyniku rekordowych zbiorów soi w Brazylii i wyższych niż oczekiwano zapasów w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Ceny oleju rzepakowego i słonecznikowego nadal spadały z powodu dużych światowych dostaw.

Indeks cen produktów mlecznych FAO spadł o 3,2 procent od kwietnia, na czele z gwałtownym spadkiem międzynarodowych cen sera, głównie ze względu na dużą dostępność eksportową przy sezonowo wysokiej produkcji mleka na półkuli północnej. Odbiły jednak międzynarodowe notowania mleka w proszku, podobnie jak notowania masła.

Indeks cen cukru FAO odnotował czwarty z rzędu miesięczny wzrost, o 5,5 proc. od kwietnia i osiągając poziom o prawie 31 proc. wyższy niż rok wcześniej. Skok odzwierciedlał mniejszą globalną dostępność, rosnące obawy dotyczące wpływu zjawiska El Niño na plony w przyszłym sezonie oraz opóźnienia w dostawach w związku z silną konkurencją ze strony soi i kukurydzy w Brazylii. Pozytywne perspektywy dla upraw trzciny cukrowej w Brazylii w 2023 r. zapobiegły większym miesięcznym wzrostom cen, podobnie jak niższe międzynarodowe ceny ropy naftowej.

Indeks cen mięsa FAO również wzrósł w maju, zwiększając się o 1,0 procent, głównie dzięki stałemu wysokiemu popytowi importowemu z Azji na mięso drobiowe i utrzymującym się niedoborom podaży mięsa wołowego w Stanach Zjednoczonych Ameryki.

Notowania poszczególnych subindeksów FAO

Źródło: FAO

Andrzej Bąk
Andrzej Bąk
Pochodzę ze wsi położonej na Lubelszczyźnie. Wykształcenie zdobyłem na studiach rolniczych w Olsztynie i Lublinie (ekonomika rolnictwa), oraz w Wyższej Szkole Menedżerów (doradztwo inwestycyjne i analiza finansowa). Pracowałem przy tworzeniu Warszawskiej Giełdy Towarowej S.A. (WGT S.A.) przy udziale ekspertów z giełdy w Chicago. Aktualnie prowadzę portal internetowy e-WGT - Internetowa Giełda Rolna należący do WGT S.A. Na co dzień zajmuję się analizą rynków rolnych i paliw.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x