Co znajdziesz w artykule?
Indeks cen żywności FAO kontynuował w styczniu spadek, głównie z powodu niższych cen pszenicy i kukurydzy. Według raportu, w styczniu 2024 Indeks cen żywności FAO wyniósł 118,0 punktów, co oznacza spadek o 1,2 punktu (1,0 procent) w stosunku do skorygowanego poziomu z grudnia. Spadki wskaźników cen zbóż i mięsa z nawiązką zrównoważyły wzrost cen cukru.
Pozostałe grupy towarów, czyli produkty mleczne i oleje roślinne odnotowały jedynie niewielkie korekty w porównaniu z grudniem.
Styczniowy odczyt indeksu cen żywności FAO był o 13,7 punktu (10,4 procent) niższy od wartości sprzed roku i jednocześnie najniższy od lutego 2021 r.
Zboża w dół w styczniu (wyjątek stanowił ryż)
Indeks cen zbóż FAO wyniósł w styczniu średnio 120,1 punktu, co oznacza spadek o 2,7 punktu (2,2 procent) w porównaniu z grudniem i aż o 27,4 punktu (18,6 procent) w stosunku do wartości ze stycznia 2023 roku. Światowe ceny eksportowe pszenicy spadły w styczniu, na skutek utrzymującej się silnej konkurencji wśród eksporterów oraz napływu niedawno zebranych dostaw do krajów półkuli południowej. Ceny eksportowe kukurydzy gwałtownie spadły z miesiąca na miesiąc, odzwierciedlając poprawę warunków upraw i rozpoczęcie zbiorów w Argentynie, a także większe dostawy w Stanach Zjednoczonych Ameryki po korekcie w górę szacunków produkcji. Wraz z cenami pszenicy i kukurydzy, w styczniu spadły także światowe ceny jęczmienia i sorgo.
Z kolei Indeks cen całego ryżu FAO wzrósł w styczniu o dalsze 1,2 procent, w dużej mierze odzwierciedlając wzrost cen ryżu Indica wyższej jakości ze względu na duże tempo dostaw z Tajlandii i Pakistanu oraz dodatkowe zakupy ze strony Indonezji.
Tylko symboliczny wzrost cen olejów roślinnych
Indeks cen olejów roślinnych FAO wyniósł w styczniu średnio 122,5 punktu, co oznacza niewielki wzrost o 0,2 punktu (0,1 procent) w porównaniu z poprzednim miesiącem, ale nadal jest o 17,9 punktu (12,8 procent) niższy od odczytu ze stycznia 2023 roku. Stabilność wskaźnika cen miesiąc do miesiąca odzwierciedla łączny wpływ wyższych światowych cen oleju palmowego i słonecznikowego, kompensujących niższe notowania oleju sojowego i rzepakowego. Międzynarodowe ceny oleju palmowego wzrosły w styczniu umiarkowanie, do czego przyczyniła się przede wszystkim sezonowo niższa produkcja w głównych krajach produkujących olej palmowy oraz obawy związane z niekorzystnymi warunkami pogodowymi w Malezji. Tymczasem światowe notowania oleju słonecznikowego gwałtownie wzrosły, napędzane zwiększonym popytem na import, zwłaszcza z Turcji. Z kolei międzynarodowe ceny oleju sojowego i rzepakowego spadły odpowiednio ze względu na perspektywy dużych dostaw z Ameryki Południowej i utrzymującą się dużą dostępność oleju w Europie.
Ceny przetworów mlecznych pozostawały stabilne
Indeks cen przetworów mlecznych FAO wyniósł w styczniu średnio 118,9 punktu, praktycznie niezmieniony w porównaniu ze skorygowaną wartością z grudnia i kształtując się o 25,8 punktu (17,8 procent) poniżej wartości z analogicznego miesiąca rok temu. W styczniu międzynarodowe notowania cen masła i pełnego mleka w proszku (WMP) wzrosły, niemal kompensując spadki cen odtłuszczonego mleka w proszku (SMP) i sera. Światowe ceny masła wzrosły ze względu na zwiększony popyt ze strony odbiorców z Azji, w połączeniu z silniejszym popytem ze strony sektora detalicznego na uzupełnienie zapasów i zmniejszenie zapasów w Europie Zachodniej. Tymczasem ceny WMP również wzrosły, odzwierciedlając zwiększony popyt na dostawy średnioterminowe, zwłaszcza ze strony Chin, oraz sezonowo spadającą produkcję w Nowej Zelandii. Z kolei międzynarodowe ceny OMP i serów spadły, ponieważ popyt na dostawy spotowe pozostawał niewielki, a bezpośrednie potrzeby nabywców zostały odpowiednio zaspokojone.
Mięso taniało w styczniu siódmy miesiąc z rzędu
Indeks cen mięsa FAO w styczniu wynosił średnio 109,8 punktu, co oznacza spadek o 1,5 punktu (1,4 procent) w porównaniu z grudniem, co oznacza siódmy z rzędu miesięczny spadek i kształtuje się o 1,3 punktu (1,2 procent) poniżej odpowiedniej wartości w zeszłym roku. Międzynarodowe notowania cen mięsa drobiowego w styczniu jeszcze bardziej spadły, czemu sprzyjał utrzymujący się ograniczony popyt światowy i duże możliwości eksportu w wiodących krajach eksportujących. Podobnie notowania wieprzowiny nieznacznie spadły ze względu na spadek zakupów importowych przez Chiny w związku ze wzrostem krajowej produkcji wieprzowiny i obfitymi dostawami z niektórych krajów produkujących. Światowe ceny wołowiny również nieznacznie spadły, przede wszystkim w związku z wysokimi dostawami eksportowymi z Oceanii i Ameryki Południowej. Z kolei międzynarodowe ceny mięsa owczego wzrosły w związku z wysokim światowym popytem na import i niższymi dostawami zwierząt rzeźnych w Oceanii, ponieważ niedawne deszcze zachęciły rolników do dłuższego przetrzymywania zwierząt.
Ceny cukru odbiły lekko po dużym spadku w grudniu
Indeks cen cukru FAO w styczniu wynosił średnio 135,3 punktu, co oznacza wzrost o 1,1 punktu (0,8 procent) w porównaniu z grudniem i 18,5 punktu (15,9 procent) w porównaniu z wartością sprzed roku. Wzrost światowych cen cukru wynikał głównie z obaw o prawdopodobny wpływ opadów poniżej średniej w Brazylii na zbiory trzciny cukrowej rozpoczynającej się w kwietniu, w połączeniu z powolnym rozpoczęciem nowego sezonu i niekorzystnymi perspektywami produkcji w Tajlandii i Indiach, dwóch głównych krajów produkujących. Jednakże duże dostawy z niedawno zakończonych zbiorów i niższe zyski ze sprzedaży etanolu w Brazylii, w połączeniu z osłabieniem brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego, przyczyniły się do ograniczenia miesięcznego wzrostu światowych cen cukru.
Źródło: FAO