Jak podaje MoneyControl, w nowym sezonie, który rozpocznie się 1 października, Indie mogą po raz pierwszy od siedmiu lat zakazać eksportu cukru ze względu na zmniejszoną krajową produkcję tego produktu. Indie są drugim po Brazylii producentem cukru na świecie.
Według indyjskiego rządu głównym celem planowanego zakazu jest zaspokojenie krajowego popytu na cukier i utrzymanie produkcji etanolu na obecnym poziomie, przez co w kraju nie będzie wystarczającej ilości cukru na dalszy eksport.
W tym roku opady monsunowe w głównych regionach uprawy trzciny cukrowej w Indiach były o 50% poniżej średniej (efekt El Nino). Deficyt opadów spowoduje spadek plonów trzciny cukrowej i co za tym idzie, zmniejszenie produkcji cukru w sezonie 2023/24 o około 3,3% do 31,7 mln ton.
Z doniesień wynika także, że krajowe ceny cukru w Indiach wzrosły już do najwyższego poziomu od 2 lat, a stopa inflacji żywności w kraju osiągnęła najwyższy poziom od 3 lat.
Podmioty rynkowe spodziewają się, że nieobecność Indii na światowym rynku cukru wpłynie na wzrost cen tego produktu i może przyspieszyć tempo wzrostu światowych cen żywności.
Wcześniej Indie zakazały eksportu niektórych gatunków ryżu i nadal utrzymują zakaz eksportu pszenicy.
Źródło: APKInform