W ostatnim czasie ekstremalne upały występujące w Hiszpanii spowodowały, że ceny oliwy z oliwek drastycznie wzrosły. Dodatkowo ze względu na temperatury jej produkcja spadła, co sprawia, że z podstawowego artykułu spożywczego stała się towarem luksusowym.
Kryzys pogarsza susza i brak zapasów
Jak informują hiszpańskie media, cena oliwy z oliwek kontynuuje nieprzerwany wzrost. Sytuacja spowodowana długotrwałą suszą i ekstremalnymi upałami, które spowodowały spadek produkcji w ciągu ostatnich dwóch lat o blisko 60 proc. Doprowadziło to do braku zapasów i zmniejszenia państwowej produkcji.
Hiszpańscy rolnicy alarmują, że sytuacja jest dramatyczna, a potęguje ją konkurencja spoza granic UE – głównie Maroka. Najbardziej poszkodowani są producenci w Andaluzji — 200 tys. rodzin, które pozostały praktycznie bez dochodów. Straty z ub. roku sięgają 2,8 mld euro.
Specjalne zabezpieczenia antykradzieżowe
Olbrzymie skoki cen przyczyniły się do licznych kradzieży. Pracownicy sklepów umieszczają na butelkach oliwy specjalne zabezpieczenia antykradzieżowe. Z kolei w zeszły wtorek doszło do kradzieży w samym gaju uprawnym. Złodzieje wynieśli stamtąd 56 tysięcy litrów oliwy z pierwszego tłoczenia!
Źródło: portalspozywczy.pl