niedziela, 13 października, 2024
spot_img

Ceny tuczników przed świętami są na żałośnie niskim poziomie

spot_img

Ceny tuczników w Unii

Podwyżki za tuczniki w krajach UE wyhamowały. Jak informuje ISN, w Hiszpanii, względem zeszłego tygodnia ceny wzrosły najbardziej – o 8₵, a ten kraj ciągle odczuwa niską podaż tuczników. Dania na podobnym poziomie podniosła ceny (+7₵) ze względu na ożywiony handel mięsem. We Francji i Austrii ceny wzrosły nieco łagodniej (+4₵).  W Belgii cena została utrzymana. W Holandii pojawiły się niewielkie obniżki cen skupu (-3₵) – informuje ISN. Niemiecki rynek jest zbilansowany. Podaż żywca wystarczająca pokrywa zapotrzebowanie ubojni. W notowaniach VEZG w dniu 6/04/2022 cena tuczników została utrzymana na poziomie z tygodnia poprzedniego 1,95 €/kg (wbc).

Cena tuczników w kraju

Pomimo okresu przedświątecznego nadzieje hodowców względem wzrostu cen nie spełniły się. W odróżnieniu od rynku unijnego krajowe cena tuczników nie wzrastały tak dynamicznie.  Za klasę E w Polsce zakłady płacą już od kilku tygodni średnio 8,50 zł/kg natomiast za kg wagi żywej w kraju można uzyskać od 5,60 zł do 7 zł netto.

Skąd niska cena tuczników?

Eksperci są zdania, że powodem stagnacji jest zła pogoda oraz w brak w akceptacji wzrostu cen produktów wieprzowych przez sieci handlowe i eksporterów. Jak opisuje POLPIG, potrzebny jest pewien okres na wynegocjowanie nowych kontraktów na zmienionych warunkach. 

„Nowe umowy z sieciami, rozpoczynający się sezon grillowy, sezon turystyczny w powiązaniu z mniejszą podażą żywca mogą dać impuls do dalszych wzrostów cen, co jest to niezbędne do zapewnienia opłacalności produkcji hodowcom świń przy rosnących cenach pasz, energii i gazu.” – czytamy na stronie związku. 

Producenci likwidują hodowle 

Dynamiczny wzrost kosztów produkcji przy obecnych cenach skupu żywca, nie pozwala na szybkie odrobienie wcześniej poniesionych strat.  Wielu hodowców już nie tylko myśli o likwidacji produkcji świń, ale po prostu przechodzi do działań. Dowodem na to jest najniższe od 70 lat pogłowie świń, a dane płynące z kraju mówią, że z miesiąca na miesiąc liczba świń coraz bardziej się zmniejsza.

źródło: POLPIG
zdj:unsplash

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x