Co znajdziesz w artykule?
Międzynarodowe ceny cukru spadły w czerwcu do poziomu najniższego od kwietnia 2021 roku – wynika z najnowszego raportu FAO. Dane pokazują, że wskaźnik światowych cen cukru FAO wyniósł w czerwcu 103,7 punktu, co stanowi spadek o 5,7 punktu (-5,2 procent) w porównaniu z majem. W stosunku do czerwca 2024 roku wskaźnik cen cukru FAO obniżył się o 13,1 procent.
Indeks światowych cen cukru FAO (wykres)

Przeczytaj również – Światowe ceny masła osiągnęły w czerwcu historyczny poziom
Spadek światowych cen cukru był spowodowany poprawą oczekiwań u głównych producentów
Spadek ten był głównie wynikiem poprawy perspektyw podaży w kluczowych krajach produkujących. W Brazylii, po powolnym rozpoczęciu sezonu, bardziej suche warunki pogodowe przyspieszyły zbiory i przerób, które wraz z większym wykorzystaniem trzciny cukrowej do produkcji cukru spowodowało większą niż oczekiwano produkcję w ostatnich tygodniach i wywiera presję na obniżenie światowych cen cukru.
Dodatkowo, wczesne i ponadprzeciętne deszcze monsunowe, w połączeniu z rozszerzonymi nasadzeniami w Indiach i Tajlandii, poprawiły perspektywy uprawy na sezon 2025/26, co dodatkowo przyczyniło się do spadku światowych cen cukru.
W Polsce ceny cukru wzrosły delikatnie w maju, ale były o ¼ niższe niż rok wcześniej
Dane MRiRW pokazują (kończą się na maju), że krajowe ceny cukru systematycznie spadały od lipca 2023 roku do listopada 2024 roku. W grudniu 2024 roku ceny odbiły w górę (pierwszy raz od kwietnia 2023) z 2113 do 2182 zł/t. W styczniu cena średnia krajowa cukru wzrosła do 2297 zł/t. Od lutego do kwietnia ceny średnie cukru delikatnie spadały by odbić w maju do 2.256 zł/kg. Nadal cena średnia cukru z maja była o 26 procent niższa w skali roku.
Dla porównania, w analogicznym okresie (maj 2024 – maj 2025) światowe ceny cukru spadły o 6,6 procent.
Średnie miesięczne ceny sprzedaży cukru w Polsce (wykres)
