Na krajowym rynku ceny tuczników w monitorowanych zakładach utrzymały się na poziomie sprzed tygodnia lub spadły o ok. 10 groszy w stosunku do minionego raportu. Na obniżki wpłynął afrykański pomór świń. ASF to nie jedyna obawa. Projekt ustawy o ochronie zwierząt uderza także w hodowców tuczników. Zapis daje prawo do dowolnego wchodzenia do budynków, gdzie przebywają zwierzęta wrażliwe na choroby przez osoby zewnętrzne nie posiadające żadnych uprawnień. Budzi to wyjątkowe obawy. Według KZP-PTCH ustawa była pisana pod dyktando organizacji prozwierzęcych. A jak wiemy organizacje te często utrudniają funkcjonowanie gospodarstw w których hodowane są zwierzęta. Ponadto istnieje obawa, że po inspekcji obrońców zwierząt, wirus ASF może rozprzestrzeniać się jeszcze szybciej na skutek braku kompetencji pracowników organizacji.
Jak kształtował się rynek wieprzowiny w drugim tygodniu września?
W dniach 7–13.09.2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, podobnie jak w poprzednim tygodniu, kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,84 zł/kg. Był to poziom cen o 2% niższy niż przed miesiącem oraz o 18% niższy niż przed rokiem. Na rynku unijnym, po utrzymującej się od początku sierpnia br. stabilizacji cen żywca wieprzowego, w drugim tygodniu września nastąpił niewielki ich spadek. Wynikał on z wykrycia ognisk ASF w Niemczech – największego unijnego producenta i eksportera wieprzowiny, co skutkowało spadkiem cen w tym kraju. W dniach 7–13.09.2020 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 149,83 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o blisko 1% mniej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. Średnio w UE żywiec ten był o 18% tańszy niż przed rokiem. Największy tygodniowy spadek cen odnotowano w Niemczech (o 3%, do 147,90 EUR/100 kg), a największy wzrost – w Niderlandach (o 2,5%, do 133,76 EUR/100 kg). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 142,45 EUR/100 kg i była o 5% niższa niż średnio w UE oraz o 4% niższa niż w Niemczech.
W drugim tygodniu września br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych wyniosła średnio 7,02 zł/kg i była o 4 gr/kg wyższa niż tydzień wcześniej. Jednocześnie w odniesieniu do notowań sprzed miesiąca i roku półtusze były tańsze odpowiednio o 2% i 18%.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )
Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).
CENA [zł/kg] | |||
MAKROREGIONY | 13.09.2020 | 06.09.2020 | Tygodniowa zmiana ceny [%] |
POLSKA | 4,84 | 4,84 | 0,02 |
REGION PÓŁNOCNY | 4,86 | 4,86 | 0,01 |
REGION ŚRODKOWO-WSCHODNI | 4,89 | 4,88 | 0,13 |
REGION POŁUDNIOWO-WSCHODNI | 4,85 | 4,82 | 0,55 |
REGION ZACHODNI | 4,79 | 4,81 | -0,34 |
Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.
Tab. 4 Średnie tygodniowe krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych.
Autor: Maria Chmal
Źródło: Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW / kzp-ptch.pl /Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa