piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Aronia właściwości lecznicze! Dlaczego warto korzystać z polskich superowoców?

spot_img

Aronia – czarna, cierpka w smaku, ale wyjątkowo prozdrowotna. W Polsce mamy największe na świecie uprawy aronii czarnoowocowej. Owoce wykorzystywane są do produkcji soków, koncentratów, dżemów, herbat owocowych, a nawet win. Dodatkowo dzięki możliwości mrożenia i suszenia aronia dostępna jest przez cały rok.

W zbliżającym się okresie jesieni powinniśmy zadbać o swoją odporność szczególnie w czasach pandemii.  Infekcja wirusowa i koronawirusowe powodują stany zapalne górnych dróg oddechowych, którym towarzyszy stres oksydacyjny. Sok z aronii ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, co wykazano w wielu badaniach. Aronia i jej przetwory mogą zmniejszać powikłania towarzyszące infekcjom wirusowym.

Nadzieja w walce z chorobami serca i układu krążenia

Owoce aronii mają szczególnie dużo polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych takich jak: antocyjany, katechiny i kwasy fenolowe, w tym chlorogenowy; znacznie więcej niż winogrona i inne owoce jagodowe. Setki badań naukowych, których przedmiotem były związki występujące w owocach aronii potwierdziły, że podawanie antyoksydantów hamuje proces tworzenia się ognisk miażdżycowych. Antocyjany zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego, LDL i triglicerydów. Polifenole aronii i innych owoców jagodowych mogą skutecznie chronić lipoproteiny przed utlenianiem i pomagać w profilaktyce miażdżycy.

Co roku w Polsce umiera około 15 tys. Polaków. Ryzyko zawału jest nawet dwukrotnie wyższe u osób z tzw. zespołem metabolicznym (otyłość, cukrzyca, nadciśnienie). Konsekwencje chorób to dysfunkcja śródbłonka, zwiększona agregacja płytek, zmniejszenie wytwarzania NO. Pokazano, że sok z aronii powoduje relaksację naczyń, bowiem stymuluje wydzielanie NO w śródbłonku arterii. Ekstrakt antocyjanów aroniowych zmniejsza agregację płytek krwi. Działanie antyagregacyjne i przeciwzapalne można wykorzystać, włączając aronię do diety osób o zwiększonym ryzyku zawału czy udaru.

Skarbnica witamin

Owoce aronii bogate są także w witaminy wspomagające funkcjonowanie organizmu.

  • witamina P – korzystnie wpływa na przepływ krwi w naczyniach wieńcowych oraz na przyswajalność witaminy C
  • B2 – pomaga leczyć rany i uszkodzenia. Wspomaga pracę układu odpornościowego i nerwowego
  • C – niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu
  • E – odpowiedzialna za wygląd skóry, ale – co ważne – wspiera odporność i płodność.

To nie wszystko! Polecana jest także kobietom w ciąży ze względu na znaczną zawartość kwasu foliowego i żelaza. Aronie powinna znaleźć się w naszej kuchni niezależnie od pory roku i stanu zdrowia w jakim się znajdujemy. Aby cieszyć się wysoką odpornością, szczególnie w sezonie zachorowań, kluczowe jest regularne spożywanie czarnego owocu. Warto zatem pomyśleć o uprawie tej rośliny w naszych przydomowych ogródkach i zasadzić sadzonki aronii, które będą nas cieszyć zdrowymi owocami!

Maria Chmal
źródło:polskiesuperwoce.pl

spot_imgspot_img
Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x