Aronia – czarna, cierpka w smaku, ale wyjątkowo prozdrowotna. W Polsce mamy największe na świecie uprawy aronii czarnoowocowej. Owoce wykorzystywane są do produkcji soków, koncentratów, dżemów, herbat owocowych, a nawet win. Dodatkowo dzięki możliwości mrożenia i suszenia aronia dostępna jest przez cały rok.
W zbliżającym się okresie jesieni powinniśmy zadbać o swoją odporność szczególnie w czasach pandemii. Infekcja wirusowa i koronawirusowe powodują stany zapalne górnych dróg oddechowych, którym towarzyszy stres oksydacyjny. Sok z aronii ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, co wykazano w wielu badaniach. Aronia i jej przetwory mogą zmniejszać powikłania towarzyszące infekcjom wirusowym.
Nadzieja w walce z chorobami serca i układu krążenia
Owoce aronii mają szczególnie dużo polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych takich jak: antocyjany, katechiny i kwasy fenolowe, w tym chlorogenowy; znacznie więcej niż winogrona i inne owoce jagodowe. Setki badań naukowych, których przedmiotem były związki występujące w owocach aronii potwierdziły, że podawanie antyoksydantów hamuje proces tworzenia się ognisk miażdżycowych. Antocyjany zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego, LDL i triglicerydów. Polifenole aronii i innych owoców jagodowych mogą skutecznie chronić lipoproteiny przed utlenianiem i pomagać w profilaktyce miażdżycy.
Co roku w Polsce umiera około 15 tys. Polaków. Ryzyko zawału jest nawet dwukrotnie wyższe u osób z tzw. zespołem metabolicznym (otyłość, cukrzyca, nadciśnienie). Konsekwencje chorób to dysfunkcja śródbłonka, zwiększona agregacja płytek, zmniejszenie wytwarzania NO. Pokazano, że sok z aronii powoduje relaksację naczyń, bowiem stymuluje wydzielanie NO w śródbłonku arterii. Ekstrakt antocyjanów aroniowych zmniejsza agregację płytek krwi. Działanie antyagregacyjne i przeciwzapalne można wykorzystać, włączając aronię do diety osób o zwiększonym ryzyku zawału czy udaru.
Skarbnica witamin
Owoce aronii bogate są także w witaminy wspomagające funkcjonowanie organizmu.
- witamina P – korzystnie wpływa na przepływ krwi w naczyniach wieńcowych oraz na przyswajalność witaminy C
- B2 – pomaga leczyć rany i uszkodzenia. Wspomaga pracę układu odpornościowego i nerwowego
- C – niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu
- E – odpowiedzialna za wygląd skóry, ale – co ważne – wspiera odporność i płodność.
To nie wszystko! Polecana jest także kobietom w ciąży ze względu na znaczną zawartość kwasu foliowego i żelaza. Aronie powinna znaleźć się w naszej kuchni niezależnie od pory roku i stanu zdrowia w jakim się znajdujemy. Aby cieszyć się wysoką odpornością, szczególnie w sezonie zachorowań, kluczowe jest regularne spożywanie czarnego owocu. Warto zatem pomyśleć o uprawie tej rośliny w naszych przydomowych ogródkach i zasadzić sadzonki aronii, które będą nas cieszyć zdrowymi owocami!
Maria Chmal
źródło:polskiesuperwoce.pl