Kolejnym etapem po zbiorach ziemniaków jest ich prawidłowe przechowanie, żeby pozostały materiałem o najwyższej jakości. Należy stworzyć odpowiednie warunki, przede wszystkim pod względem wilgotności powietrza, jak i temperatury.

 

Gdzie przechowywane są ziemniaki?

Gospodarstwa które zajmują się produkcją ziemniaków na wielką skalę są już wyposażone w przechowalnie, które pozwalają stworzyć ziemniakom optymalne warunki. Jednak duża część ziemniaków, w mniejszych gospodarstwach przechowuje się nadal w piwnicach czy kopcach. Nie łatwym, ale koniecznym  elementem jest, aby stworzyć w tych miejscach dobre warunki dla ziemniaków. Bez tego one nie przezimują, stracą swoją jakość i nie będą się nadawały do użytku.

Odpowiednie warunki, czyli jakie?

W przypadku przechowywania ziemniaków w kopcach, należy zacząć od doboru terenu, na którym dany kopiec powstanie. Musi to być przede wszystkim suche, równe miejsce, najlepiej na delikatnym wzniesieniu. Sam kopiec powinien mieć około 1,5m szerokości, a wysokość nie powinna przekraczać jednego metra. Całość okrywamy warstwą słomy grubości 20cm i przysypujemy ziemią, pozostawiając jedynie otwór na wierzchołku (30-40cm), żeby stanowił on wentylator wnętrza kopca.
Jeśli jednak rolnik zdecyduje się na przechowanie ziemniaków w przeznaczonych do tego pomieszczeniach gospodarskich bądź piwnicach powinien zacząć od sprawdzenia czy miejsce jest suche i zabezpieczyć je przed wilgocią, a ściany i dno pomieszczenia powinny mieć taką formę, aby była możliwość wentylacji całego składowanego materiału. W pomieszczeniach, do których mają trafić ziemniaki powinno być czysto, przede wszystkim nie mogę się znajdować żadne pozostałości po poprzednich zbiorach, zapobiega to pojawieniu się chorób grzybowych, które często towarzyszą ziemniakom podczas przechowywania.

fot. pixabay