czwartek, 25 lutego, 2021
- REKLAMA -

Zmiana daty w rozporządzeniu o ekologicznej produkcji

-REKLAMA-
-REKLAMA-

8 października br. Parlament Europejski zgodził się na przesunięcie terminu rozporządzenia w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych o rok. Powodem zmian jest panująca na świecie pandemia i perturbacje z nią związane.

Zmiana daty na 1 stycznia 2022 r. da rolnikom i władzom państwa zajętych walką ze skutkami kryzysu pandemicznego więcej czasu na dostosowanie się. Odroczenie obecnie czeka na stanowisko Rady UE.

Oto lista rzeczy, które się zmienią po wejściu w życie rozporządzenia nr 834/2007:

  • bardziej rygorystyczne kontrole: wszyscy operatorzy w łańcuchu dostaw żywności (rolnicy, hodowcy, przetwórcy, handlowcy, importerzy) będą kontrolowani na miejscu, co najmniej raz w roku (w odniesieniu do producentów, u których kontrole roczne nie wykazały żadnych nieprawidłowości przez trzy kolejne lata, organy krajowe będą mogły podjąć decyzję o kontroli raz na dwa lata);
  • bardziej uczciwa konkurencja: producenci w krajach trzecich, którzy będą sprzedawać swoje produkty w UE, muszą przestrzegać tych samych zasad, co producenci UE (obecne zasady, zgodnie z którymi kraje spoza UE muszą spełniać podobne standardy (zasada równoważności), będą stopniowo wycofywane);
  • kontrola zanieczyszczenia pestycydami: uprawy i surowce będą dokładnie kontrolowane w celu uniknięcia “przypadkowego” skażenia niedozwolonymi pestycydami lub nawozami; Państwa członkowskie, które mają progi dla niedozwolonych substancji w żywności ekologicznej, będą mogli nadal je stosować, ale muszą zezwalać na inne organiczne produkty żywnościowe z innych krajów UE na swoich rynkach. (Zasady przeciwdziałania zanieczyszczeniom zostaną ocenione przez Komisję w 2024 r.);
  • lepsze zaopatrzenie w ekologiczne nasiona i zwierzęta: w każdym państwie członkowskim zostanie utworzona komputerowa baza danych na temat dostępności ekologicznych nasion i zwierząt;
  • zmiana w działalności: rolnicy będą mogli wytwarzać zarówno produkty metodami tradycyjnymi, jak i ekologicznymi, ale muszą wyraźnie rozdzielić te dwie działalności;
  • procedury certyfikacji dla drobnych rolników staną się łatwiejsze;
  • zakres przepisów zostanie rozszerzony, tak aby obejmowały nowe produkty, takie jak sól, korek czy olejki eteryczne, w przyszłości możliwe będzie również uwzględnianie w przepisach nowych produktów, co zapewni producentom dodatkowe możliwości.

źródło: https://www.pfpz.pl/
zdj:pixabay.com

-REKLAMA-
Avatar
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

Dodaj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Podobne artykuły

Przed nami powolne zmiany [POGODA]

W nocy na północnym zachodzie pojawi się front chłodny z niewielkim deszczem do 1-3 mm. Przed południem słabo do 1-2 mm popada na Ziemi...

Najcieplejszy dzień lutego w historii

Jeszcze tydzień temu panowała prawdziwa zima z dużym mrozem i śniegiem. Tymczasem dziś padł rekord temperatury dla lutego. W Makowie Podhalańskim odnotowano o godzinie...

Chiny planują zaimportować jeszcze więcej zbóż paszowych

To, że Chiny mają gigantyczny wpływ dowiedzieliśmy się nie raz. Niemal każde poruszenie na azjatyckim rynku ma swoje przełożenie na światowym parkiecie - niczym...

Śledź nas

21,175FaniLubię to
395ObserwującyObserwuj
6,290SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły