Producenci tytoniu – 15 maja upływa termin składania wniosków

  • dodano: 11.05.2018
  • przez: Aleksandra Wieremczuk

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa informuje, że tylko do 15 maja 2018 r. można składać wnioski o wpis do Rejestru producentów surowca tytoniowego.

Kogo dotyczy podany termin?

Podany termin dotyczy producentów, którzy już uprawiali, produkowali bądź zbywali surowiec tytoniowy w dniu wejścia w życie ustawy z dnia 27 października 2017 r. o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz ustawy o organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. 2017 poz. 2216).

W przypadku producentów, którzy dopiero zamierzają rozpocząć działalność w zakresie uprawy tytoniu, produkcji lub zbytu surowca tytoniowego, są zobowiązani do złożenia wniosku o wpis do Rejestru producentów surowca tytoniowego. Wniosek ten mogą złożyć w dowolnym momencie roku, ale przed rozpoczęciem działalności.

Wpis do Rejestru jest potrzebny

Bez uzyskania wpisu do Rejestru producentów surowca tytoniowego nie ma możliwości rozpoczęcia produkcji i obrotu surowcem tytoniowym – informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Wnioski należy składać do Dyrektora Oddziału Terenowego KOWR, który jest właściwy ze względu na miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres producenta rolnego. Można złożyć go osobiście lub  za pośrednictwem placówki pocztowej, a formularz wniosku o wpis do Rejestru producentów surowca tytoniowego znajduje się pod adresem:

http://www.kowr.gov.pl/interwencja/tyton/warunki-monitorowania-i-nadzoru-nad-uprawa-tytoniu-produkcja-i-zbyciem-surowca-tytoniowego

źródło: http://www.minrol.gov.pl

JT

źródło: pixabay.com

Podobne artykuły rolnicze

W bieżącymnumerze 12/2018
  • Ścinka drzew po nowemu
  • Nowe odmiany kukurydzy
  • Zakładanie użytków zielonych
  • Centrum dowodzenia w ciągniku i kombajnie
  • Z mechaniczną kurtyną
  • Pofermenty w pole
  • Precyzyjne wapnowanie
  • Ciągniki autonomiczne
  • Potas też wiosną
  • Dalszy wzrost obrotów
Agro Profil magazyn rolniczy nr 12/2018

MAGAZYN ROLNICZY AGRO PROFIL © 2018

Przeczytaj poprzedni wpis:
Chwasty w kukurydzy

Zamknij