Neonikotynoidy znów na topie

  • dodano: 25.04.2018
  • przez: Aleksandra Wieremczuk

Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności (EFSA) na końcu lutego opublikował wnioski jakie płyną z oceny ryzyka zakazanych zapraw zawierających neonikotynoidy tj. chlotianidyna, imidachlopryd i tiametoksam. Po raz kolejny ocena ta polegała na wykorzystaniu projektu wytycznej ws. oceny ryzyka środków ochrony roślin dla pszczół, który jak dotąd nie został zaakceptowany oraz jest silnie kwestionowany. Nic nie wskazuje również na to by ograniczenia te zostały wycofane. Wnioski te dodatkowo wspierają propozycję Komisji Europejskiej o dalszym wycofywaniu neonikotynoidów.

Dla przypomnienia warto zaznaczyć, że w maju 2013 r. opublikowane zostało Rozporządzenie Komisji Europejskiej Nr. 485/2013, w którym to chlotianidyna, imidachlopryd i tiametoksam zostały zakazane do stosowania ich do zaprawiania nasion. Te obostrzenia dotyczyły upraw szczególnie atrakcyjnych dla pszczół oraz zbóż jarych. Z zakazu stosowania tych trzech substancji zostały wyłączone uprawy szklarniowe, zboża ozime oraz uprawy zbierane jeszcze przed kwitnieniem. Prawo weszło w życie z dniem 1 grudnia 2013 r. W listopadzie 2016 r. EFSA opublikowała kolejne dane potwierdzające szkodliwość omawianych substancji. Z tego powodu obostrzenia w stosowaniu chlotianidyny i imidachlopryd objęły również pozostałe uprawy, jedynie stosowanie tiametoksamu nie zostało zawieszone ze względu na niepełną liczbę danych.

W opublikowanej pod koniec lutego propozycji projektu skupiono się w szczególności na cofnięciu wykorzystania omawianych substancji w zaprawianiu ziaren/nasion upraw ozimych oraz tych, których zbiory odbywają się przed kwitnieniem (np. burak cukrowy), a także zachowaniu pozwolenia na stosowanie tych trzech substancji z grupy neonikotynoidów w uprawach szklarniowych lub zaprawiania nasion, które miały by być wykorzystane do zakładania upraw szklarniowych, w których cały cykl życiowy odbywa się w szklarniach, a rośliny w nich znajdujące się nie są przesadzane na zewnątrz.

W praktyce zakaz dotyczył by stosowania chlotianidyny do zaprawiania nasion buraka cukrowego i ziarna zbóż jarych. W przypadku imidachloprydu zaprawiania zbóż, buraka, ziemniaka oraz warzyw. Natomiast obostrzenia dla zaprawiania tiametoksamem dotyczyły by buraka cukrowego, ziemniaków oraz warzyw.

Czekamy na dalsze kroki, jakie podejmie Komisja Europejska.

 

Podobne artykuły rolnicze

W bieżącymnumerze 9/2018
  • Azot jesienią na zboża ozime
  • Pamiętaj o zaprawie
  • Regulatory wzrostu w rzepaku
  • Pomoc suszowa – jakie są możliwości?
  • Nowości na Agro Show
  • Ładowarki teleskopowe – wybór nie jest prosty
  • Sprzęt na kolejne żniwa
  • Czym zaprawiać ziarno?
  • Jak gospodarzy się w Teksasie?
  • 50 lat Bizona
Agro Profil magazyn rolniczy nr 9/2018
Zapisz się do naszego newslettera
Skontaktuj się z nami

MAGAZYN ROLNICZY AGRO PROFIL © 2018

Przeczytaj poprzedni wpis:
Praktyki zazielenia- są odstępstwa od obowiązku ich stosowania

Zamknij