Co znajdziesz w artykule?
W ubiegłym tygodniu władze państwowe podjęły szereg działań zmierzających do zniwelowania ujemnych skutków rozprzestrzeniania się koronawirusa.
Tymczasem pandemii towarzyszy wiele niekorzystnych zjawisk w gospodarce…
Kwarantanna i Pomoc Żywnościowa
– Za wskazaniem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej i wspólnie z Ministerstwem Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej zaktualizowaliśmy i rozszerzyliśmy zasady udzielania pomocy żywnościowej dla osób potrzebujących, a objętych kwarantanną – poinformował w piątek Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
Nowe zasady dostarczania żywności
Nowe procedury dostarczania żywności dla potrzebujących objętych kwarantanną są następujące: Sanepid podaje informacje do lokalnego Ośrodka Pomocy Społecznej o osobie objętej kwarantanną. Ośrodek Pomocy Społecznej weryfikuje czy dana osoba wymaga pomocy żywnościowej. MRPiPS dostarcza OPS wykaz organizacji deklarujących pomoc żywnościową. MRPiPS dostarcza OPS wykaz jednostek OSP,WOT lub Policji. Następnie OPS składa zapotrzebowanie do jednej ze wskazanych przez MRPiPS organizacji zapotrzebowanie na konkretne produkty. Ostatecznie OPS kontaktuje się z miejscową jednostką OSP,WOT lub POLICJI skąd odebrać żywność i w jakie miejsce należy ją dostarczyć.
Deklaracje wsparcia i koordynacja KOWR
Pomoc żywnościową zadeklarowały już: Federacja Polskich Banków Żywności, Polski Komitet Pomocy Społecznej, Polski Czerwony Krzyż, Caritas oraz Stowarzyszenie Odra-Niemen
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 realizowany w Polsce w ramach środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (85%) i środków krajowych (15%) obejmuje zakup oraz dystrybucję żywności wśród osób najbardziej potrzebujących, a także działania towarzyszące.
Koordynatorem tego Programu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym ustanowiony został rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r.
O postępach w realizacji tych przedsięwzięć poinformujemy.
A ceny w sklepach mocno wzwyż…
W wielu sklepach w Polsce za mięso czy chleb trzeba zapłacić dwa razy więcej niż jeszcze przed dwoma tygodniami. To dość niezrozumiałe zjawisko, bo w skupach tendencja jest odwrotna. W sklepach płacono już ponad 30 zł za kilogram piersi kurczaka, schab kosztował 36 zł/kg, a ceny chleba sięgały nawet… 8 zł! W tym czasie ceny skupu produktów rolnych spadły, głównie z uwagi na zablokowany eksport.
Receptą zakup u rolnika?
– Koronawirus to dziwna choroba – komentuje Jacek Zarzecki, Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. – Powoduje obniżkę cen dla rolników za ich produkt bo nie ma zbytu! Jednocześnie konsument w sklepie płaci za ten sam produkt więcej – bo brakuje towaru! Sytuacje kryzysowe powinny być powodem do współdziałania całego społeczeństwa, a nie polem do prób obłowienia się i zwiększenia zysku.
Prezes Zarzecki, za pośrednictwem portalu społecznościowego FB, jeszcze dosadniej określa drastyczny wzrost cen piersi kurczaka. Jednocześnie proponuje konsumentom by zaczęli zaopatrywać się bezpośrednio u rolników, którzy sprzedają produkty np. w ramach rolniczego handlu detalicznego.
Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: MRiRW, PZHiPBM
Foto: Pixabay
Koronawirus: 10 mld zł na pomoc dla poszkodowanych rolników i przedsiębiorstw