W dobie pandemii koronawirusa, drastycznego spadku cen skupu mięsa (przy jednoczesnym wysokim wzroście cen detalicznych w sklepach), a także w obliczu możliwego globalnego kryzysu, doszło do podpisania dokumentu, który może być drogowskazem dla osób poszukujących właściwych norm postępowania, szczególnie w trudnych czasach.
Zobowiązania i wskazówki
Kodeks zawiera szereg wskazówek dotyczących uczciwego gospodarowania, zasad handlu i dystrybucji produktów rolnych i żywnościowych do uznawania dobra konsumenta za wartość nadrzędną. Adresatami przesłania są wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego mający wpływ na produkcję, przetwarzanie i obrót żywności (producenci płodów rolnych, przetwórcy żywności, producenci pasz, składników i substancji dodatkowych, producenci pestycydów, nawozów, leków weterynaryjnych, maszyn, opakowań do żywności i oczywiście sprzedawcy żywności).
Kodeks Etyki Żywnościowej trafi min. do wszystkich rolników i zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego.
Sygnatariusze i patronat
Pod dokumentem podpisy złożyli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztof Ardanowski, Delegat Konferencji Episkopatu ds. Polskich Przetwórców Żywności biskup Piotr Sawczuk i Przewodniczący Sekcji Przemysłu Spożywczego Polskiego Forum ISO 9000 Janusz B. Berdowski. Patronat nad tą inicjatywą objął Prezydent Rzeczypospolitej Andrzej Duda.