środa, 24 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

Jest mały i słodki a najwięcej uprawia się go w Wielkopolsce. Mini Kiwi z polskich sadów

spot_img

Chociaż nie posiadamy tropikalnego klimatu w naszym kraju to z powodzeniem możemy uprawiać MiniKiwi. Botaniczna nazwa tego owocu krzewu nazwę Aktinidia. Aby obrodziła, wymagane jest 120 dni bez przymrozków. W Polsce uprawiane są dwa gatunki: Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) i aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta).

Oba rodzą owoce dużo mniejsze, tzw. mini kiwi, w porównaniu z ich krewniaczką. Są to owoce wielkości dużego agrestu, ale z gładką skórką, dzięki czemu mogą być jedzone bez obierania, w przeciwieństwie do pokrytych włoskami owoców Aktinidii chińskiej.

Prozdrowotny owoc

Okres jesienny to utrapienie dla wielu z nas. Katar, kaszel i osłabienie potrafią pojawić się z dnia na dzień. Związki zawarte w owocach Aktinidii pozwalają wzmocnić odporność i zmniejszyć ryzyko przeziębienia wskutek działania przeciwzapalnego.

Minikiwi to bomba witaminowa. Zawiera do 430 mg/100 g witaminy C w świeżej masie. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u osoby dorosłej to 100 mg, a w okresie osłabienia lub infekcji – do 1000 mg. Mini Kiwi to dobry pomysł na przekąskę podczas pracy.  Dodatkowo bogate jest w fenole (do 1311,1 mg / 100 g świeżej masy), ok. 14 razy wyższej niż w cytrusach i jabłkach, szczególnie w skórce.

Zalety spożywania kiwi:

  • zapobiega kruchości naczyń krwionośnych,
  • reguluje ciśnienie krwi i pracę serca,
  • wspomaga walkę z dolegliwościami układu nerwowego (depresja, zaburzenia snu i schizofrenia),
  • wspomaga walkę z nadwagą i cukrzycą, jak również schorzeniami kobiecymi.
  • pozwala zachować ostrość widzenia
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego cyklu miesiączkowego
  • dostarcza potasu, cynku i wapnia.
  • wspomaga trawienie
  • normalizuje perystaltykę jelit i reguluje metabolizm.

Dzięki MiniKiwi sezon na polskie superowoce potrwa aż do października.

Jeśli jesteście właśnie w wirze przygotowań przetworów na zimę to warto poświęcić uwagę temu niepozornemu owocu. Z MiniKiwi można przygotować konfitury, które zimą będą przypominały ostatnie chwile jesiennego ciepła. Dekoracyjny słoiczek wypełniony dżemem ze zdrowotnymi właściwościami sprawdzi się świetnie jako podarunek dla bliskich.

Jednak jeżeli gotowanie to nie wasza mocna strona, a owoce wolicie jeść na świeżo, to te cudowne pnącze uraczy was swoim walorami dekoracyjnymi. Wybierając Aktinidię pstrolistną będziecie cieszyć się pięknym widokiem różowo-zielono-białych liści w ogrodzie.

Maria Chmal
źródło:http://polskiesuperowoce.pl

Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x