środa, 28 lipca, 2021

Duże gospodarstwa są bardziej przyjazne środowisku

-REKLAMA-spot_img

Czy małe lokalne gospodarstwa, które cieszą się opinią “mniej szkodliwych dla środowiska” są naprawdę lepsze od dużych gospodarstw rolnych? Autorzy sporządzonego raportu „Systemy i skala produkcji a obciążenia środowiskowo-klimatyczne” zwracają uwagę, że wielkość gospodarstwa nie przesądza o jego oddziaływaniu na środowisko naturalne i klimat.

Małe nie równa się bardziej przyjazne dla środowiska

Z najnowszego raportu wynika, że organizacja produkcji w małych gospodarstwach niekoniecznie jest bardziej przyjazna dla środowiska, niż ta w gospodarstwach o większej powierzchni i skali produkcji. Według badań, w małych gospodarstwach w strukturze zasiewów dominują zboża – nawet w 76%, co o 10% przekracza dopuszczalny udział ze względów agrotechnicznych. Odnotowano również niski udział roślin motylkowatych i przemysłowych oraz niski udział gleb wapnowanych – tylko 10% gospodarstw tej grupy stosowało wapnowanie, natomiast w pozostałych grupach – nawet do 30%. Jak się również okazuje, aż 50% małych gospodarstw rolnych nie stosuje nawożenia nawozami naturalnymi (obornikiem), co przyczynia się do degradacji gleby. Większe gospodarstwa natomiast mają możliwość stosowania najnowszych technologii co ułatwia prowadzenie działalności w  zrównoważony sposób.

Gleby rolne głównym emitentem gazów cieplarnianych w rolnictwie

Emisja z rolnictwa stanowi obecnie około 8% łącznej emisji gazów cieplarnianych w Polsce. Jej dwoma głównymi źródłami są̨ gleby rolne oraz fermentacja jelitowa zwierząt gospodarskich, które obecnie odpowiadają za 80,9% emisji gazów cieplarnianych ogółem z tego sektora.

W 2018 roku za 43,7% emisji gazów cieplarnianych z polskiego rolnictwa odpowiadały gleby rolne (tlenek azotu – N2O). Największy udział miała w niej emisja bezpośrednia ze stosowanych mineralnych nawozów zawierających azot (35,9%) i uprawy gleb organicznych (22,5%). Natomiast w następnej kolejności ze stosowania nawozów organicznych (10,2%) oraz rozkładających się resztek roślinnych w glebie (10,1%). 

Wyzwania stojące przed polskim rolnictwem

Przyszłość rolnictwa w Polsce zależna jest od tego jakich wyborów dokonamy już dzisiaj. Dr hab. Wojciech Ziętara, współautor raportu zwraca uwagę, żeby ograniczyć zużycie wody i emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie należy wspierać integrowany oraz ekologiczny system produkcji rolniczej. Zdaniem reszty autorów istotny jest też fakt regulacji zasad inwestowania w budynki inwentarskie na terenach wiejskich bowiem W Polsce mamy do czynienia z bardzo niekorzystną strukturą obszarową gospodarstw rolnych co skutkuje małą średnią powierzchnią gospodarstw. Ich udział w ogólnej liczbie gospodarstw w 2016 roku wynosił 81,1%, a użytkowały one 47,5% całkowitej powierzchni użytków rolnych. 

“Występujące procesy koncentracji przyczyniają się do poprawy sytuacji w tym zakresie, jednak nie znajdują one odzwierciedlenia w oficjalnych statystykach ze względu na znaczny udział „nieformalnych dzierżaw” gruntów rolnych – zaznacza Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Raport „Systemy i skala produkcji a obciążenia środowiskowo-klimatyczne” został przygotowany na zlecenie Fundacji EFRWP przez Zespół Pracowników Zakładu Ekonomiki Gospodarstw Rolnych i Ogrodniczych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego.  

źródło: www.efrwp.pl 

-REKLAMA-spot_img
Poprzedni artykułGorące Fora Rolnicze!
Następny artykułPremie dla młodych rolników
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Podobne artykuły

Śledź nas

22,896FaniLubię
530ObserwującyObserwuj
7,970SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły