sobota, 4 maja, 2024
spot_imgspot_img

Zimowe Sympozjum IGP Polska

spot_img

6 grudnia 2018 r. w Jarosławiu (woj. podkarpackie) odbyło się „Zimowe Sympozjum IGP Polska”. To pierwsze takie spotkanie w tym regionie, na którym rolnicy mogli dowiedzieć się jak wygląda współczesna hodowla oraz zapoznać się z ofertą dopasowaną do ich regionu.

IGP

IGP w Polsce i Europie

Pierwszym prelegentem był Franz Beutl, Prezes Spółki IGP Polska, który przedstawił uczestnikom aktywność firmy w na rynku europejskim. Materiał siewny IGP Polska jest coraz chętniej wybierany przez polskich rolników, dzięki temu hodowla może jeszcze lepiej odpowiadać na potrzeby rolników. Franz Beutl zapowiedział również nowości, które zostaną zarejestrowane w Polsce w 2019 i należą do nich pszenica ozima – Argument, jęczmień ozimy – Monopoli i Mareike, owies – Baub 16.4007, peluszka – Rivoli oraz odmiana kukurydzy – Codizouk.

IGP IGP IGP

Kukurydza na Podkarpaciu

Pan Tomasz Królikowski, doradca terenowy IGP Polska na region południowo-wschodni, przedstawił zebranym wyniki plonowania kukurydzy w roku 2018 w rejonie Podkarpacia. To w tym regionie padł nowy Rekord Polski w zbiorze kukurydzy na ziarno i było to 14,2 t/ha ziarna o wilgotności 14% dla odmiany Codigp. Jak podkreślił prelegent, że niezależnie od warunków siedliskowych wszystkie odmiany z palety Premium radziły sobie bardzo dobrze, natomiast słabszych stanowiskach stabilnie plonowały zarówno odmiany wczesne, jak i średnio późne.

Natomiast Pan Krzysztof Piłat, Kierownik Regionu Polska i Kraje Bałtyckie IGP Polska, przedstawił ofertę kukurydzy, soi, strączkowych oraz zbóż ozimych i jarych, a także słonecznika i dyni. Jak podkreślał prelegent warto postawić na soję, gdyż nowoczesna genetyka odmian pozwala uzyskiwać w Polsce coraz większe plony nasion o coraz większej zawartości białka.

IGP IGP IGP IGP IGP IGP

Wyzwania hodowli

O tym jak wygląda otrzymywanie odmian od podszewki opowiedział zebranym dr Jure Kolaric z SZ Gleisdorf. Hodowca podkreślał, że by sprostać oczekiwaniom rolników oraz zmieniającym się warunkom środowiska, twórcy nowych odmian muszą już dużo wcześniej to wszystko przewidywać i być o krok na przód. Jak twierdzi prelegent by otrzymać odmianę potrzeba jest wielu lat pracy i wielu doświadczeń by ocenić jej przydatność do uprawy na danym terenie. Jeszcze niedawno wprowadzenie odmiany na rynek trwało ponad 10 lat, teraz dzięki nowym technologiom możliwie jest w okresie od 6-7 lat, dzięki czemu odmiany są lepiej przystosowane do zmieniających się warunków środowiska. Hodowca opowiadał również o nakładzie pracy i powodzeniu hodowli. Prelegent podkreślił, że z 900 otrzymanych mieszańców kukurydzy tylko około 4 może spełnić oczekiwania i zostać zarejestrowanych jako nowa odmiana. Dodatkowo hodowca zapoznał uczestników z wyzwaniami, jakie stoją przed hodowlą kukurydzy, soi, bobiku oraz dyni w kwestii jakości i wielkości plonu oraz odporności na stresy biotyczne i abiotyczne. W szczególności podkreślił znaczenie szkodników w uprawie kukurydzy, a także wczesności, strawności oraz poziomu plonowania. Natomiast w przypadku soi największymi wyzwaniami są poziom plonowania, wysokość osadzenia strąków, odporność na osypywanie się strąków, a także jej przydatność do wykorzystania w produkcji żywności. Hodowca przedstawił również mieszańca kukurydzy, który jest kandydatem dla zarejestrowania go jako nową odmianę w Polsce. OW

IGP IGP IGP IGP

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x