piątek, 13 września, 2024
spot_img

Zbiór kukurydzy technologią Shredlage. Dłuższa sieczka – więcej tłuszczu!

W zeszłym roku w gospodarstwie Arkadiusza Bujalskiego w Mątwicy, w powiecie bialskim (woj. lubelskie), przeprowadzono zbiór kukurydzy na kiszonkę przy użyciu sieczkarni Claas Jaguar, korzystając z technologii Shredlage. Zebrano wówczas 30 ha kukurydzy. Jakie efekty przyniosło zastosowanie tej nowoczesnej technologii w praktyce?

Zauważalny wzrost tłuszczu w mleku

Głównym kierunkiem produkcji w rodzinnym gospodarstwie państwa Bujalskich jest hodowla bydła mlecznego oraz uprawa roślin. Oprócz tego, gospodarstwo świadczy usługi rolnicze w zakresie zbioru kukurydzy, zbóż oraz siewów.

– W ubiegłym roku, dzięki zaangażowaniu firmy Claas Polska i firmy Roltex, mieliśmy okazję przetestować sieczkarnię Claas Jaguar 960 z technologią Shredlage. Po zbiorze kukurydzy, silos został otwarty dość szybko. Co się okazało? Po miesiącu zadawania kiszonki z kukurydzy zebranej w technologii Shredlage zauważyłem wzrost parametrów w mleku, a zwłaszcza tłuszczu. Wydaje mi się, że jest to związane z poprawą struktury paszy. Z dawki pokarmowej została usunięta słoma, a włókno zostało zastąpione kukurydzą zebrana i pociętą na dłuższe kawałki. Cięcie było wykonane na zakres od 16 do 28 mm. Sieczkarnia była wyposażona w czujnik suchej masy, a zmiana parametrów cięcia była dokonywana automatycznie w zależności od kondycji zbieranej kukurydzy.

Pokusiłem się o wyliczenia i z analiz wyszło, że dzięki wzrostowi o 0,2–0,3 jednostki tłuszczu z 3,8% na 4,1% oraz ilości mleka sprzedanego w ciągu roku, i ceny za jednostkę tłuszczu, nasza mleczarnia płaci, dzięki zbiorowi kukurydzy w technologii Shredlage w gospodarstwie, można wygenerować dodatkowy dochód w granicach 29 tys. zł. Jest to przy stadzie liczącym 80 krów, a roczna produkcja szacowana jest na około 700 tys. l. Białko z kolei utrzymywało się na wartości 3,5%. Co się okazało? W lutym wróciliśmy do kiszonki zbieranej w tradycyjnej technologii i wtedy zauważyłem, że parametry mleka spadły.

Na 1,5 miesiąca wróciliśmy do starej kiszonki i do stosowania słomy, bojąc się o zdrowotność krów. Potem wróciliśmy do żywienia krów z kolejnej pryzmy sporządzonej z kukurydzy zebranej w technologii Shredlage, co podniosło pozyskiwanie mleka od 1,5 do nawet 2 l dziennie. Po tych doświadczeniach zapadła decyzja o zakupie sieczkarni Claas Jaguar do gospodarstwa, która będzie zbierała kukurydzę w technologii Shredlage. Jedna uwaga dla tych, którzy chcą sporządzać kiszonkę w tej technologii: trzeba większą uwagę poświęcić przy ugniataniu pryzmy, aby zapewnić prawidłowe wypłaszanie powietrza. Aby uniknąć błędów na tym etapie, został zakupiony do gospodarstwa specjalny wał do ugniatania – mówi Arkadiusz Bujalski.

spot_imgspot_img
Krzysztof Grzeszczyk
Krzysztof Grzeszczyk
Redaktor Naczelny, technika. Posiadam własne gospodarstwo rolne o profilu roślinnym i zwierzęcym, pochodzę z rodziny rolniczej i całe życie związany jestem z rolnictwem.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x