W zeszłym roku w gospodarstwie Arkadiusza Bujalskiego w Mątwicy, w powiecie bialskim (woj. lubelskie), przeprowadzono zbiór kukurydzy na kiszonkę przy użyciu sieczkarni Claas Jaguar, korzystając z technologii Shredlage. Zebrano wówczas 30 ha kukurydzy. Jakie efekty przyniosło zastosowanie tej nowoczesnej technologii w praktyce?
Zauważalny wzrost tłuszczu w mleku
Głównym kierunkiem produkcji w rodzinnym gospodarstwie państwa Bujalskich jest hodowla bydła mlecznego oraz uprawa roślin. Oprócz tego, gospodarstwo świadczy usługi rolnicze w zakresie zbioru kukurydzy, zbóż oraz siewów.
– W ubiegłym roku, dzięki zaangażowaniu firmy Claas Polska i firmy Roltex, mieliśmy okazję przetestować sieczkarnię Claas Jaguar 960 z technologią Shredlage. Po zbiorze kukurydzy, silos został otwarty dość szybko. Co się okazało? Po miesiącu zadawania kiszonki z kukurydzy zebranej w technologii Shredlage zauważyłem wzrost parametrów w mleku, a zwłaszcza tłuszczu. Wydaje mi się, że jest to związane z poprawą struktury paszy. Z dawki pokarmowej została usunięta słoma, a włókno zostało zastąpione kukurydzą zebrana i pociętą na dłuższe kawałki. Cięcie było wykonane na zakres od 16 do 28 mm. Sieczkarnia była wyposażona w czujnik suchej masy, a zmiana parametrów cięcia była dokonywana automatycznie w zależności od kondycji zbieranej kukurydzy.
Pokusiłem się o wyliczenia i z analiz wyszło, że dzięki wzrostowi o 0,2–0,3 jednostki tłuszczu z 3,8% na 4,1% oraz ilości mleka sprzedanego w ciągu roku, i ceny za jednostkę tłuszczu, nasza mleczarnia płaci, dzięki zbiorowi kukurydzy w technologii Shredlage w gospodarstwie, można wygenerować dodatkowy dochód w granicach 29 tys. zł. Jest to przy stadzie liczącym 80 krów, a roczna produkcja szacowana jest na około 700 tys. l. Białko z kolei utrzymywało się na wartości 3,5%. Co się okazało? W lutym wróciliśmy do kiszonki zbieranej w tradycyjnej technologii i wtedy zauważyłem, że parametry mleka spadły.
Na 1,5 miesiąca wróciliśmy do starej kiszonki i do stosowania słomy, bojąc się o zdrowotność krów. Potem wróciliśmy do żywienia krów z kolejnej pryzmy sporządzonej z kukurydzy zebranej w technologii Shredlage, co podniosło pozyskiwanie mleka od 1,5 do nawet 2 l dziennie. Po tych doświadczeniach zapadła decyzja o zakupie sieczkarni Claas Jaguar do gospodarstwa, która będzie zbierała kukurydzę w technologii Shredlage. Jedna uwaga dla tych, którzy chcą sporządzać kiszonkę w tej technologii: trzeba większą uwagę poświęcić przy ugniataniu pryzmy, aby zapewnić prawidłowe wypłaszanie powietrza. Aby uniknąć błędów na tym etapie, został zakupiony do gospodarstwa specjalny wał do ugniatania – mówi Arkadiusz Bujalski.