poniedziałek, 18 października, 2021
spot_img

Zakaz Putina bije w polskich i rosyjskich rolników

-REKLAMA-spot_img
-REKLAMA-spot_img

Władze Federacji Rosyjskiej przedłużyły zakaz importu europejskiej żywności o rok, czyli do 2022 roku. Embargo to rosyjska odpowiedź na sankcje wprowadzone w 2014 roku przez Unię Europejską i Stany Zjednoczone. UE i USA zareagowały tak na niezgodne z zasadami międzynarodowego i humanitarnego prawa, zaangażowanie Rosji w wojnę domową na Ukrainie. 

Rosja zduszona zakazem?

W efekcie, od tego czasu niektóre kraje nie mogą eksportować wieprzowiny do Federacji Rosyjskiej. Rosyjski zakaz dotyczy także przetworów mlecznych, ryb i warzyw, które również nie mogą być przewożone przez granice z Rosją. Zamknięcie się Rosji na import, mimo działań władz, generuje jednak problemy w samej Rosji. Wewnętrzny rynek wieprzowiny jest nasycony. Cierpią na tym też rosyjscy rolnicy indywidualni, którzy muszą zmniejszać produkcję.  Rosyjski zakaz importu dotyczy produktów z Unii Europejskiej (w tym Polski), Stanów Zjednoczonych, ale też  Albanii, Australii, Kanady, Liechtensteinu, Czarnogóry, Norwegii, Ukrainy, Wielkiej Brytanii i Islandii.
Jedynym wyjątkiem od rosyjskiego zakazu są świnie hodowlane. Te mogą trafiać do Rosji.

Wzrost produkcji krajowej

Wraz z zakazem importu Rosja podjęła działania służące wzrostowi wewnętrznej produkcji krajowej. Według Centrum Ekspertyz Przemysłowych Rosyjskiego Banku Rolnego produkcja wieprzowiny w 2020 roku wzrosła o prawie 9 proc. do 5,5 mln ton. Analitycy zwracają uwagę na fakt, że podaż przewyższa popyt: wskaźnik samowystarczalności wzrósł obecnie z 85 do 110 procent.

Efekt decyzji władz Prezydenta Władimira Putina jest jednak połowiczny. Produkcja wieprzowiny wzrastała głównie u dużych rosyjskich graczy przemysłowych: w 2020 roku dostarczyli oni 3,8 milionów ton, czyli o 11 procent więcej niż rok wcześniej. Pozytywnie nie odczuli tego jednak rosyjscy rolnicy indywidualni. Jak odnotowuje Centrum Ekspertyz Rosyjskiego Banku Rolnego, w gospodarstwach prywatnych produkcja spadła: w 2020 r. produkowały one o 5% mniej niż w 2019 r. Stało się tak na skutek zwiększonej krajowej podaży wieprzowiny.

Zerowy wzrost importu

Jak zauważają rynkowi analitycy 2020 r. import wieprzowiny wzrósł dziesięciokrotnie, jednak tylko do wartości 8,3 tys. ton, (wobec 91 tys. ton w 2019 r). Import jest więc prawie zerowy! Analitycy spodziewają się, że do końca 2021 r. eksport rosyjskiej wieprzowiny osiągnie rekordowe 250 tys. ton. Jednak pod warunkiem, że w firmach produkujących wieprzowinę nie wybuchną żadne choroby zwierząt.

Rekordowy poziom konsumpcji

Dodajmy też, że badania rynkowe dowodzą, że Rosjanie zjedli w 2020 roku rekordową ilość 27 kilogramów (kg) wieprzowiny na osobę. To o półtora kilograma więcej niż w 2018 roku, kiedy konsumpcja wynosiła 25,5 kilograma na mieszkańca. Spożycie wieprzowiny ma wzrosnąć w tym roku o kolejne trzy procent w porównaniu z 2020 r. Tak wynika z raportu sporządzonego przez analityków Rosyjskiego Banku Rolnego. Wiele wskazuje zatem na to, że decyzja administracji rosyjskiej pod przewodnictwem Prezydenta Władimira Putina o zakazie importu może się okazać bronią obosieczną, która w dłuższej perspektywie jednak negatywnie odbije się na samej Rosji, jej rolnictwie i gospodarce. A to może wpłynąć na zmianę rosyjskiej polityki w przyszłości. 

Źródła: Rosyjski Bank Rolny, portal branżowy: pigbusiness.nl
Foto: PAP

-REKLAMA-spot_imgspot_img
Robert Gorczyńskihttps://agroprofil.pl/
Działa na styku: instytucje, organizacje, problemy rolników. Zafascynowany etosem pracy rolnika, tradycjami i kulturą polskiej wsi.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

23,796FaniLubię
591ObserwującyObserwuj
8,750SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x