środa, 9 października, 2024
spot_img

Wzrasta zainteresowanie kupnem tuczników. Czy to cisza przed burzą?

spot_img

Chociaż średnia cen na niemieckiej giełdzie nie uległa zmianie to zauważono zwiększone zainteresowanie zakupem żywca. W Polsce natomiast nie widać zmian, jedyne symboliczne ruchy. 

„Obecnie najlepsi odbiorcy płacą około 6,75 zł za kg w klasie E. Na pewno znajdą się tacy, którzy ze względu na ilość i indywidualne rozmowy mogą osiągnąć więcej.” – informuje Bartosz Czarniak z Pomorsko- Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej 

Zmiany dotyczyły także duńskiej giełdy. Pierwszy raz od miesiąca duńskie tuczniki w przedziale wagowym WBC 72-96,9 kg zanotowały wzrost cen. Kilogram kosztował 10.80 DKK, o 2,8% więcej niż w minionym tygodniu. Nieuniknione, że w nadchodzących dniach ceny tuczników pójdą do góry, szczególnie z uwagi na zbliżający się sezon grillowy.

Polska

Miniony tydzień charakteryzował się ku zaskoczeniu wzrostem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 05-11.04.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że  żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 5,29 zł/kg, wobec 5,36 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 5,4% droższy niż przed miesiącem, ale o 14,3% tańszy niż przed rokiem. W rozpatrywanym tygodniucena sprzedaży półtusz wieprzowych uległa zmianie i wynosiła 7,86 zł/kg, o 2,3% mniej w odniesieniu do ostatniego notowania. Cena półtusz była o 13,8% niższa niż przed rokiem. 

UE

W dniach  05.04-11.04.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 157,30 EUR/100 kg (+0,3 %) masy poubojowej schłodzonej.

 W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 151,74 EUR/100 kg względem 149,93 EUR/100 kg z ubiegłego tygodnia.

Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

Tab. 4 Ceny sprzedaży półtusz wieprzowych – na rynek wspólnotowy:  

źródło: Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl

Foto: pixabay.com

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x