Nowa rzeczywistość w której codziennie się budzimy dotkliwie uderza w rynek wieprzowiny. Niektóre kraje w UE zdecydowały się na lockdown. W przypadku Polski na tę chwilę jest on częściowy, jednak jego wpływ będzie znaczny.
Z czym mamy obecnie do czynienia na rynku wieprzowiny?
Prognozy na najbliższe tygodnie obejmują mniejsze spożycie wieprzowiny, a to wywoła presję na cenę żywca. Kolejnym aspektem jest reżim sanitarny. Zakłady mięsne znajdują się w sytuacji, gdzie wymagane jest zachowanie dystansu społecznego pomiędzy pracownikami na liniach przetwórczych. Rzutuje to bezpośrednio na spowolnienie prędkości linii, a w konsekwencji spadku produkcji. Dodatkowo obowiązek kwarantanny pracowników przekłada się na mniejsze możliwości przerobowe zakładów, co oznacza dodatkową presję na ceny skupu. Istotnym elementem płynności funkcjonowania rynku trzody chlewnej jest eksport. Ten niestety jest ograniczony przez największych importerów takich jak Chiny. Władze w Pekinie utrzymują, że import produktów żywnościowych z zakładów, w których wystąpił koronawirus może być źródłem transmisji wirusa do Chin. To kolejny czynnik przyczyniający się do niskich cen skupu świń.
Jak kształtował się rynek wieprzowiny w połowie października?
Polska
W połowie października br. na rynku krajowym odnotowano dalszy spadek cen żywca wieprzowego. W dniach 12–18.10.2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 4,42 zł/kg, o 4 gr taniej niż w ubiegłym tygodniu. To kolejne obniżki następujące z tygodnia na tydzień
UE
W dniach 05–11.10.2020 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 140,41 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, względem 140,65 EUR, o -0,2% mniej niż w poprzednim notowaniu i o 1,5% mniej niż miesiąc temu.
Największy tygodniowy spadek cen odnotowano na Cyprze (o 6,6%), a największy wzrost – w Słowacji (0,8%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 128,66 EUR/100 kg względem130,71 EUR/100 kgz zeszłego tygodniai była o 8 % niższa niż średnio w UE oraz o 2% niższa niż w Niemczech.
W ostatnim tygodniu września br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych wyniosła tyle co w ostatnim notowaniu czyli 6,53 zł/kg. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena półtusz była niższa o 23%.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )
SKUP | ||||||||
Klasa półtusz | CENA [zł/tonę] | Zmiana tygod. | % | Średnia | Struktura zakupu | |||
wieprzowych | [MPS] | [MPC] | ceny | mięsa | masa tuszy | wg liczby | ||
wg EUROP | 18.10.2020 | 11.10.2020 | 18.10.2020 | 11.10.2020 | [%] | w tuszy | [kg] | [%] |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
POLSKA | ||||||||
klasa S | 5 892 | 5 932 | 5 776 | 5 816 | -0,69 | 61,6 | 95,9 | 34,5 |
klasa E | 5 809 | 5 862 | 5 695 | 5 747 | -0,89 | 57,9 | 97,6 | 52,9 |
klasa U | 5 449 | 5 502 | 5 342 | 5 394 | -0,96 | 53,3 | 98,7 | 11,2 |
klasa R | 5 049 | 5 085 | 4 950 | 4 985 | -0,70 | 48,4 | 99,4 | 1,2 |
klasa O | 3 990 | 4 318 | 3 911 | 4 233 | -7,60 | 43,4 | 110,0 | 0,2 |
klasa P | 4 074 | 4 120 | 3 994 | 4 039 | -1,11 | 38,4 | 105,0 | 0,0 |
S-P Razem | 5 783 | 5 838 | 5 670 | 5 724 | -0,94 | 58,5 | 97,2 | 100,0 |
Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).
CENA [zł/kg] | |||
MAKROREGIONY | 18.10.2020 | 11.10.2020 | Tygodniowa zmiana ceny [%] |
POLSKA | 4,42 | 4,46 | -0,94 |
REGION PÓŁNOCNY | 4,46 | 4,49 | -0,61 |
REGION ŚRODKOWO-WSCHODNI | 4,45 | 4,49 | -0,95 |
REGION POŁUDNIOWO-WSCHODNI | 4,46 | 4,56 | -2,12 |
REGION ZACHODNI | 4,36 | 4,38 | -0,40 |
Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.
POLSKA | CENA | Roczna zmiana ceny [%] | |
[MPC] zł/tonę | |||
18.10.2020 | 13.10.2019 | ||
klasa S | 5 776 | 7 629 | -24,3 |
klasa E | 5 695 | 7 513 | -24,2 |
klasa U | 5 342 | 7 155 | -25,3 |
klasa R | 4 950 | 6 810 | -27,3 |
klasa O | 3 911 | 6 002 | -34,8 |
klasa P | 3 994 | 5 736 | -30,4 |
S-P Razem | 5 670 | 7 497 | -24,4 |
Tab. 4 Średnie tygodniowe krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych.
Prosięta ok. 25 kg w zł/szt. | Kategoria ceny | 10/18/2020 | 10/11/2020 | Tygodniowa zmiana w % |
min. w zł/szt. | 215,00 | 150,00 | 43,3 | |
max. w zł/szt. | 285,00 | 270,00 | 5,6 | |
średnia w zł/szt. | 243,33 | 221,40 | 9,9 | |
szacunkowa podaż | 385 | 223 | 72,6 | |
szacunkowa sprzedaż | 312 | 107 | 191,6 | |
* wsk_war_atmosf. | 2,00 | 2,57 | -22,2 |
źródło:Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
Maria Chmal
źródło: Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW / kowr.gov.pl / kzp-ptch.pl