piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Wielka Brytania zmaga się z kryzysem żywnościowym. Sklepy wprowadziły limity na zakup owoców i warzyw na jedną osobę!

spot_img

Wielka Brytania boryka się z brakami żywności w sklepach. Sytuacja jest szczególnie trudna w przypadku pomidorów, ogórków i papryki, których braki wynikają z niedoborów importu z Hiszpanii i Afryki Północnej, które doświadczyły zimnych chłodów. W rezultacie największe brytyjskie sieci spożywcze, takie jak Tesco, Asda, Aldi i Morrisons, wprowadziły limity na zakup owoców i warzyw na jedną osobę.

Uzależnieni od importu wpadli w pułapkę

Według grupy handlowej British Retail Consortium (BRC), w zimowych miesiącach około 95% pomidorów i 90% sałat importowanych do Wielkiej Brytanii pochodzi z Hiszpanii i Afryki Północnej. Jednak południowa Hiszpania boryka się z niezwykle niskimi temperaturami, a Maroko doświadczyło powodzi, które wpłynęły negatywnie na plony, a burze spowodowały opóźnienia lub odwołanie promów.

W rezultacie Maroko na początku tego miesiąca zakazało eksportu pomidorów, cebuli i ziemniaków do krajów Afryki Zachodniej, aby chronić eksport do Europy. W tym czasie Wielka Brytania otrzymuje także pewną ilość produktów od krajowych hodowców i z Holandii. Niestety, rolnicy w obu krajach zredukowali korzystanie ze szklarni do uprawy roślin ozimych z powodu wyższych cen energii elektrycznej.

Niestety, nie tylko wyżej wymienione uprawy cierpią – grudniowe mrozy przyczyniły się do dużych zakłóceń w brytyjskich uprawach pora, marchwi i jarmużu. Problemy dotyczą również producentów jabłek i gruszek w Anglii, którzy skarżą się na nieopłacalne ceny, oferowane im przez supermarkety oraz wzrost kosztów transportu, energii i pakowania. 

Problemy z dostępnością warzyw i owoców mogą potrwać do maja

Oczekuje się, że niedobory potrwają tylko „kilka tygodni”, aż do rozpoczęcia sezonu wegetacyjnego w Wielkiej Brytanii, a supermarkety znajdą alternatywne źródła zaopatrzenia. W czwartek minister środowiska Therese Coffey powiedziała, że ​​sytuacja „potrwa jeszcze około dwóch do czterech tygodni”. Jednak jedna z brytyjskich grup producentów stwierdziła, że ​​niedobory niektórych owoców i warzyw mogą trwać do maja i mogą być „wierzchołkiem góry lodowej.

źródło: CNN

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Grzegorz
Grzegorz
1 rok temu

No i już wiadomo dlaczego papryka u nas po 30zł za kg, a pomidor malinowy po 25za kg. Hodowcy wolą funty niż zlotówki.

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

1
0
Would love your thoughts, please comment.x