Na rynku wołowiny nastąpiła znaczna stabilizacja. Od kilku tygodni obserwujemy cały czas wrastające ceny z pewnymi wyjątkami. Mniejsza podaż żywca wywiera presję na kwoty oferowane przez skupy. Hodowcy liczą jednak na korzystniejsze ceny, a tych upatrują się poprzez otwarcie branży gastronomicznej w Europie Zachodniej. W najbliższych tygodniach cena żywca wołowego powinna się umacniać.
Jakie ceny widnieją na krajowym rynku?
W dniach 31.01 – 07.02. 2021 r. cena zakupu żywca wołowego wzrosła. Skupowano go po 6,75 zł/kg, o 6 gr więcej niż w poprzednim notowaniu. Cena bydła była o 2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 7,4% wyższa niż przed rokiem.
W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 14,04 zł/kg, o 1,5% drożej niż tydzień wcześniej.
Najmłodsze byczki 8-12 podrożały o 0,8%. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 6,65 względem 6,59 złz zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa o 3,4% w stosunku do miesiąca przed i o 4,8% wyższa niż rok temu.
Byki 12-24 miesięczne nie odnotowały znacznej zmiany cen. Wyceniane były na 7,49 względem 7,48 zł/kg z zeszłego tygodnia. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 10,4%.
Najstarsze byki <24 msc delikatnie potaniały.. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,49 zł względem 7,46 zł z ubiegłego tygodnia. W stosunku do zeszłego roku ich wartość jest wyższa aż o 11,7%
Cena krów nie uległa zmianie. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,17 zł,. Ich wartość była wyższa o 2,9% w porównaniu do zeszłego roku.
Jałówki w rozpatrywanym okresie zanotowały sporą podwyżkę. Cena za kilogram w.ż wynosiła 7,02 zł/kg o 9 gr mniej niż ostatnio. Ich cena kształtuje się na poziomie o 4,4% wyższym niż rok temu.
Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,33-14,05 zł/kg, jałówek: 13,55 zł/kg a krów: 10,62 zł/kg.
źródło: gov.pl