poniedziałek, 6 lutego, 2023

W maju światowe ceny żywności ponownie minimalnie spadły

spot_imgspot_img
-REKLAMA-spot_img

Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w maju wynik 157,4 pkt i był o skromne 0,6% niższy niż w kwietniu i 1,4% poniżej rekordu wszechczasów osiągniętego w marcu. Obecny poziom światowych cen żywności jest o 22,8% powyżej poziomu sprzed roku.

Przyglądając się poszczególnym grupom towarów można zauważyć, że w maju zdecydowanie spadły wyceny olejów roślinnych i przetworów mlecznych oraz w niewielkim zakresie cukru. Drożały za to zboża i wchodzące w skład indeksu mięso.

Indeks cen produktów mlecznych FAO w maju wynosił średnio 141,6 punktu, co oznacza spadek o 5,1 procent od kwietnia, pierwszy raz po ośmiu kolejnych miesięcznych wzrostach, ale nadal 16,9 proc. wyższy niż w maju ubiegłego roku. Światowe ceny wszystkich przetworów mlecznych spadły, przy czym najbardziej spadły ceny mleka w proszku, czemu sprzyjały mniejsze zainteresowanie zakupem w związku z niepewnością rynkową wynikającą z utrzymującej się blokady w Chinach, pomimo utrzymującej się ograniczonej globalnej podaży. Ceny masła również znacznie spadły ze względu na słabszy popyt importowy w połączeniu z pewną poprawą dostaw z Oceanii i ograniczoną sprzedażą wewnętrzną w Europie. Tymczasem wysoka sprzedaż detaliczna i wysoki popyt ze strony restauracji przed wakacjami na półkuli północnej zapobiegły znacznemu spadkowi cen sera, pomimo osłabionego globalnego popytu importowego.

Indeks cen olejów roślinnych FAO spadł w maju najbardziej, bo o 3,5 procent, ale pozostając wyraźnie powyżej poziomu z poprzedniego roku. Miesięczny spadek odzwierciedla głównie niższe ceny oleju palmowego, słonecznikowego, sojowego i rzepakowego. Międzynarodowe ceny oleju palmowego nieznacznie się osłabiły w maju. Oprócz ograniczenia popytu, zniesienie krótkotrwałego zakazu eksportu oleju palmowego w Indonezji wywarło dodatkową presję na ceny, chociaż dalszy spadek cen był ograniczany przez utrzymującą się niepewność co do perspektyw eksportowych tego kraju. Tymczasem światowe notowania cen oleju słonecznikowego spadły z ostatnich rekordowych poziomów, a zapasy na Ukrainie nadal gromadzą się z powodu wąskich gardeł logistycznych. Międzynarodowe ceny oleju sojowego i rzepakowego również nieco spadły w maju.

Indeks cen cukru FAO wynosił średnio 120,3 punktu w maju, co oznacza spadek o 1,1 procent od kwietnia, co oznacza pierwszy spadek po gwałtownych wzrostach odnotowanych w poprzednich dwóch miesiącach. Niedawny miesięczny spadek międzynarodowych notowań cen cukru został wywołany ograniczonym światowym popytem importowym i dobrymi perspektywami globalnej dostępności, wynikającymi głównie z rekordowych zbiorów w Indiach. Osłabienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego oraz niższe ceny etanolu spowodowały dalszą presję spadkową na światowe ceny cukru. Jednak niepewność co do wyników w bieżącym sezonie w Brazylii, największym światowym eksporterze cukru, zapobiegła poważniejszym spadkom cen.

Indeks cen zbóż FAO był w maju o 2,2 procent wyższy niż w kwietniu i o 39,7% powyżej wartości sprzed roku. Międzynarodowe ceny pszenicy wzrosły czwarty miesiąc z rzędu, o 5,6 procent w maju, osiągając średnio 56,2 procent powyżej ich wartości w zeszłym roku i tylko 11 procent poniżej rekordowego poziomu z marca 2008 roku. Gwałtowny wzrost cen pszenicy był odpowiedzią na zakaz eksportu ogłoszony przez Indie w związku z obawami o warunki upraw w kilku wiodących krajach eksportujących, a także ograniczonymi perspektywami produkcji na Ukrainie z powodu wojny. Z kolei międzynarodowe ceny zbóż gruboziarnistych spadły w maju o 2,1 proc., ale pozostały o 18,1 proc. wyższe niż rok temu. Międzynarodowe ceny ryżu wzrosły w maju piąty miesiąc z rzędu. Notowania wzmocniły się we wszystkich głównych segmentach rynku, ale miesięczne wzrosty były najmniej widoczne (2,6 procent) w przypadku najczęściej sprzedawanych odmian Indica, przy obfitych dostawach, zwłaszcza w Indiach.

Indeks cen mięsa FAO wyniósł 123,0 pkt w maju, co oznacza wzrost miesięczny o 0,5 procent i poziom najwyższy w historii. Utrzymująca się siła cen wynikała z wyższych światowych cen mięsa drobiowego, który z nawiązką zrekompensował spadki wartości mięsa wieprzowego i owczego. W maju ceny mięsa drobiowego wzrosły, odzwierciedlając ciągłe zakłócenia łańcucha dostaw na Ukrainie i niedawne przypadki ptasiej grypy w związku ze wzrostem popytu w Europie i na Bliskim Wschodzie. Tymczasem międzynarodowe ceny mięsa wołowego utrzymywały się na stabilnym poziomie, ponieważ zwiększone dostawy z Brazylii i Oceanii były wystarczające, aby sprostać stale wysokiemu światowemu popytowi. Dla kontrastu, światowe ceny wieprzowiny spadły z powodu wysokiej dostępności eksportu, zwłaszcza w Europie Zachodniej, przy słabym popycie wewnętrznym i oczekiwaniach na zwolnienie wieprzowiny z programu Komisji Europejskiej dot. prywatnego przechowywania. Spadły również międzynarodowe ceny mięsa owczego.

Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: FAO

Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

spot_img

Śledź nas

29,379FaniLubię
9,855ObserwującyObserwuj
17,100SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x