Światowe ceny ceny żywności spadają systematycznie od wielu miesięcy, a grudniowy wskaźnik cen FAO był już o 1% poniżej poziomu z poprzedniego roku, to jednak w całym 2022 rok żywność była dużo droższa niż rok wcześniej, a w wielu przypadkach ceny biły swoje historyczne maksima.
Uśredniona wartość indeksu cen żywności FAO wyniosła 143,7 punktu w 2022, co oznacza wzrost w porównaniu z 2021 rokiem aż o 14,3 procent.
Największy (kilkunastoprocentowy) średnioroczny wzrost zanotowały światowe ceny przetworów mlecznych, zbóż i olejów roślinnych. Najmniej (kilka procent) podrożał w skali roku cukier, co może dziwić patrząc na skokowe podwyżki cen cukru w kraju.
Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wynosił 142,5 punktu w całym 2022 roku, co oznacza wzrost o 23,3 punktu (19,6 procent) w porównaniu z 2021 rokiem i najwyższą średnią roczną wartość w historii (od 1990 roku).
Analogiczny indeks cen zbóż FAO osiągnął nowy rekordowy poziom 154,7 punktu, co oznacza wzrost o 23 punkty (17,9 proc.) od 2021 r., przewyższając o 12,5 pkt (8,8 proc.) poprzedni średni roczny rekord odnotowany w 2011 r.
W całym 2022 roku wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wyniósł średnio 187,8 punktu, co oznacza wzrost o 22,9 punktu (13,9 procent) w stosunku do 2021 roku i ustanowienie nowego rekordowego rocznego poziomu.
Średnioroczny indeks cen mięsa FAO wynosił 118,9 punktu, co oznacza wzrost o 11,2 punktu (10,4 procent) w stosunku do 2021 roku, Jest to wynik najwyższy od 1990 roku.
Wskaźnik cen cukru FAO wynosił średnio 114,5 punktu w 2022 roku, co oznacza wzrost o 5,1 punktu (4,7 procent) w stosunku do 2021 roku i najwyższą średnią roczną wartość od 2012 roku.
Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: FAO