Gleby w naszym kraju stają się uboższe w próchnicę. Ponadto udział gleb kwaśnych i bardzo kwaśnych jest znaczny w strukturze gleb polskich. Zarówno spadek zawartości próchnicy, jak również zakwaszenie gleb, stanowi poważny problem w produkcji rolniczej. Prawidłowa struktura gleb warunkuje bowiem prawidłowy rozwój i wzrost roślin. Jest również rezerwuarem składników pokarmowych zarówno dla roślin, jak i mikroflory glebowej. Ponadto prawidłowa struktura gleby pozwala na gromadzenie wody, co jest szczególnie ważne w okresach suszy, a te z pewnością pojawiać się będą coraz częściej. Istotnym zabiegiem, który pozwala na poprawę i utrzymywanie właściwej struktury gleby jest wapnowanie. Regulacja odczynu gleby ogranicza szkodliwe działanie toksycznych jonów glinu, wpływa na dostępność składników pokarmowych i ich pobieranie przez rośliny, a także stymuluje rozwój systemu korzeniowego. Wapń to także składnik stanowiący lepiszcze agregatów glebowych, tym samym przyczynia się do poprawy właściwości wodno- powietrznych gleby. Mówiąc prościej zmniejszenie ilość wapnia powoduje rozpad gruzełków w glebie, co zwiększa podatność na wymywanie i zaskorupianie się gleby. Obniżenie produktywności gleby wiąże się z ubytkiem próchnicy, dlatego obok stosowania nawozów naturalnych ważne jest również regularne przyorywanie słomy.
Słoma jest cennym źródłem składników mineralnych oraz materii organicznej, która w reakcjach humifikacji przekształcana jest w próchnicę. Pamiętać należy jednak, że prawidłowy rozkład resztek pożniwnych warunkowany jest obecnością mikroorganizmów glebowych, składników pokarmowych oraz prawidłowym odczynem gleby. W glebach kwaśnych ilość bakterii glebowych spada, a zwiększa się obecność grzybów patogenicznych, które mogą uszkadzać system korzeniowy roślin. Ponadto w wyniku procesu rozkładu materii organicznej wydzielane są kwasy organiczne, które mogą obniżać pH gleby oraz ograniczać rozwój siewek i wzrost. Chcąc zneutralizować fitotoksyczne działanie kwasów na rozwój korzenia i młodych roślin warto rozważyć stosowanie nawozów wapniowych na ściernisko. Metoda ta zdobywa coraz więcej zwolenników, szczególnie w latach suchych, kiedy stosowanie nawozów azotowych na słomę może spowodować straty tego składnika. Zastosowanie niewielkich dawek wapna, szczególnie na polach o uregulowanym odczynie, pobudza prawidłowy przebieg rozkładu słomy. Wysiew nawozów na rozdrobnioną po żniwach słomę pomaga zapobiegać spadkom pH gleby, jak również zwiększa efektywność przebiegu procesów próchnicotwórczych oraz neutralizuje toksyczne działanie produktów rozkładu słomy. Przystępując do wapnowania należy wykonać analizę pH gleby, jak również odpowiednio wybrać nawóz wapniowy. Na gleby lekkie i średnie poleca się stosowanie wapna węglanowego, które stopniowo podnosi pH gleby. Nie zaleca się natomiast stosowania wapna tlenkowego, które powoduje bardzo szybką zmianę odczynu. Taki rodzaj wapna można stosować jedynie na glebach ciężkich o dużej pojemności buforowej. Kolejną cechą, na którą warto zwrócić uwagę, jest szybkość działania nawozu. Cecha ta zależna jest od wielkości ziaren nawozu, czyli jego stopnia zmielenia.
Większą efektywność i stopień odkwaszenia gleby uzyskamy stosując nawozy jak najbardziej zmielone. Przykładem wapna węglanowego pylistego jest Gruntcal. Frakcja tego nawozu mieści się w przedziale 0,0 – 0,08 mm. Taki stopień sprawia, że nawóz szybko się rozpuszcza w glebie, co wpływa na efektywność działania. Wybierając nawóz warto zwrócić uwagę również na jego pochodzenie i możliwość stosowania w gospodarstwie ekologicznym. Nawóz Gruntcal to kreda nawozowa o zawartości CaCO3 min. 96% (53% CaO). Istotnym aspektem, na który warto zwrócić uwagę jest także reaktywność nawozu. W praktyce im większa tym lepiej. Cecha ta podawana jest w skali 1-100%, gdzie 100% oznacza aktywność czystego CaCO3. Reaktywnością nawozu określa się zdolność do rozpuszczania i wschodzenia w reakcje chemiczne związków wapnia pod wpływem wody. Przykładem nawozu wapniowego o reaktywności 100% jest wapno Gruntcal. Jego reaktywność oraz czystość została potwierdzona przez IUNG w Puławach. Badania potwierdzające właściwości nawozu przez jednostkę certyfikującą to jedna z najistotniejszych rzeczy o której należy pamiętać. Potwierdzona zawartość wapnia oraz reaktywność nawozu może zawarzyć na prowadzeniu zabiegu wapnowania