Z końcem 2024 r. działalność rozpoczęło Stowarzyszenie Polski Pomidor Gruntowy, które powstało z pasji do pomidora gruntowego – polskiego, naturalnego, pełnego smaku. Zrzesza rolników uprawiających pomidory gruntowe, przetwórców pomidorów gruntowych oraz osoby i firmy wspierające branżę.
Rolnicy i przetwórcy łączą siły
Stowarzyszenie Polski Pomidor Gruntowy działa na rzecz promocji i rozwoju uprawy oraz przetwórstwa polskich pomidorów gruntowych. Jego celem jest edukacja, podnoszenie jakości produkcji, rozszerzanie rynków zbytu oraz reprezentowanie interesów członków. Inicjatywy podejmowane przez Stowarzyszenie mają charakter ogólnopolski, a ich celem jest zintegrowanie środowiska wokół wspólnych wartości, jak jakość, tradycja i innowacja. Promuje konsumpcję pomidorów gruntowych i przetworów z nich podkreślając ich wyjątkowe właściwości prozdrowotne (wysoka zawartość likopenu, doskonałe źródło błonnika, bogactwo witamin i mikroelementów).
Organizuje działania wspierające rozwój uprawy, przetwórstwa i marketingu, aby podnosić konkurencyjność branży i promować nowoczesne rozwiązania. Stowarzyszenie Polski Pomidor Gruntowy wspiera również uczciwą konkurencję i współpracę między producentami, naukowcami oraz instytucjami. Wspólnie dba o rozwój branży i tworzymy przestrzeń do wymiany wiedzy, doświadczeń i wspólnego rozwoju. Organizacja podejmuje również działania informacyjne, wspierające świadome wybory konsumenckie i budujące świadomość znaczenia pochodzenia warzyw, które trafiają na nasze stoły.
Rynek jest na to gotowy
Wg danych ARiMR, powierzchnia uprawy pomidorów gruntowych w Polsce w 2024 roku osiągnęła rekordowy poziom 8363,14 ha, co oznacza wzrost o 37% (2239,87 ha) w porównaniu do roku 2023. To największy obszar upraw w ciągu ostatnich 5 lat i kontynuacja dynamicznego wzrostu, który rozpoczął się w 2023 roku. Wg IERiGŻ PIB, w 2024 r. jakość plonu pomidorów polowych była wyższa niż w 2023 roku.
Produkcja pomidorów gruntowych zwiększyła się o 19,9% do 203,4 tys. ton. To wyraźny sygnał, że polscy rolnicy coraz chętniej inwestują w tę formę uprawy, widząc w niej nie tylko szansę na rozwój, ale też odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie rynku. Wszystko to pokazuje, że polski pomidor gruntowy ma przed sobą świetlaną przyszłość, jako produkt, który łączy w sobie tradycję, jakość i nowoczesne podejście do rolnictwa oraz przetwórstwa.
Informacja prasowa – Stowarzyszenie Polski Pomidor Gruntowy