niedziela, 1 czerwca, 2025

Rozszerzenie rejestracji Scorpion 325 SC

spot_imgspot_img

Scorpion jest preparatem znanym i cenionym przez producentów warzyw i owoców. Jego użycie pozwala na skuteczną ochronę przeciwko wielu chorobom, w tym takim jak: alternarioza, Stemphylium, szara pleśń, rdza, czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa czy mączniak prawdziwy. Producenci cenią ten preparat także za szeroką rejestrację obejmującą kilkadziesiąt gatunków, a co za tym idzie, wszechstronność użycia.

Dlatego użytkowników z pewnością ucieszy fakt, że rejestracja fungicydu Scorpion została znacząco rozszerzona.

Szczególną uwagę należy zwrócić na uprawy i choroby, które są ważne gospodarczo a pojawiły się w etykiecie Scorpion po raz pierwszy. Są to między innymi:

  • Cebula i por (oraz wszystkie nowe w etykiecie gatunki cebulowe – czosnek, siedmiolatka i szczypiorek) – poza alternariozą i rdzą teraz w etykiecie znalazła się także „plamistość powodowana przez Stemphylium”. Jest to choroba bardzo ważna gospodarczo, z którą boryka się wielu producentów cebuli, a którzy dostaną teraz możliwość bardzo skutecznej ochrony przeciwko temu groźnemu patogenowi.
  • Truskawka (teraz także zarejestrowany pod osłonami). Aktualnie poza białą plamistością liści i antraknozą w etykiecie znajduje się także mączniak prawdziwy truskawki oraz nekrozy powodowane przez Gnomonia, przeciwko którym to chorobom Scorpion jest bardzo skuteczny.
  • Malina (z jeżyną) to także ważna nowość w etykiecie – Scorpion chroni przed antraknozą, rdzą, białą plamistością i mączniakiem,
  • Pietruszka (wraz z pasternakiem) – uprawy w ochronie których ilość dostępnych preparatów przeciwko chorobom jest niezbyt duża, a rejestracja Scorpion zmienia możliwości ochrony.
  • Cukinia wraz z patisonem, kabaczkiem, dynią, melonem i arbuzem – rejestracja przeciwko wielu chorobom z mączniakiem prawdziwym na pierwszym miejscu.

Poza wymienionymi powyżej oraz dotychczasowymi zarejestrowanymi gatunkami i chorobami w nowej etykiecie Scorpion znajduje się po raz pierwszy wiele nowych zastosowań. Pełna lista chronionych gatunków i zarejestrowanych chorób w tabeli poniżej:

Chroniony gatunekG – grunt,
O – osłony,
S – szklarnia
Zwalczane choroby
BrokułGzgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych
Burak ćwikłowyGzgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy buraka, chwościk buraka, rdza buraka
CebulaGalternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora (na cebuli)
Chrzan pospolity, rzodkiewka, rzodkiew japońska, rzepa biała, rzepa czarna, brukiew jadalnaGzgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych, plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych
Cukinia, kabaczek, patisonGOSmączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych
Cykoria korzeniowaGzgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy
Cykoria sałatowaGOSzgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy
Czosnek, szalotka, cebula (uprawiana na szczypior), cebula siedmiolatka, szczypiorekGalternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora (na cebuli)
Fasola zwykła (szparagowa), fasola zwykła (uprawiana na świeże nasiona), groch zielony cukrowy, groch zielony łuskowyGantraknoza fasoli, mączniak prawdziwy grochu, zgorzelowa plamistość grochu (askochytoza).
Grupa sałat (sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia)GOSnekrotyczna plamistość liści sałaty (antraknoza sałaty), zgnilizna twardzikowa
KalafiorGczerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych.
Kapusta brukselska, kapusta pekińska, jarmużGczerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych
Kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska)Gczerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych.
Kapustne liściowe (rukola – rokietta siewna, jarmuż)GOSczerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa
Karczoch zwyczajnyGmączniak prawdziwy
Malina, jeżynaGOSantraknoza maliny i jeżyny, rdza maliny, biała plamistość liści maliny, mączniak prawdziwy maliny
MarchewGmączniak prawdziwy baldaszkowatych, alternarioza naci marchwi, czarna zgnilizna marchwi
Melon, kawon (syn. arbuz), dynia olbrzymia jadalnaGOSmączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych.
Oberżyna (syn. bakłażan)GOSmączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści
OgórekGOSmączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych
PaprykaGOSmączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza papryki, brunatna plamistość liści
Pasternak, pietruszkaGmączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń
Pietruszka (uprawiana na nać)GOSmączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa
PomidorGOSmączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza pomidora, brunatna plamistość liści
PorGalternarioza cebuli (na porze), plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.), rdza pora.
PoziomkaGOSantraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari
Rośliny szkółkarskie ozdobne (z wyłączeniem ozdobnych odmian jabłoni), rośliny szkółkarskie leśne, odnowienia, zalesienia oraz plantacje drzew leśnychGmączniaki prawdziwe, plamistość liści, rdze, osutka wiosenna sosny, czarna plamistość róży, zamieranie pędów roślin iglastych, choroby powodowane przez patogeny glebowe
Rośliny zielarskie oraz kwiaty jadalne (cukinii, kabaczka, patisona)GOSmączniaki prawdziwe, rdze, plamistości liści, zgnilizna twardzikowa
Salsefia, topinambur (syn. słonecznik bulwiasty), skorzoneraGzgnilizna twardzikowa, szara pleśń
Seler korzeniowyGalternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera
Seler listkowyGOSseptorioza selera, zgnilizna twardzikowa
Seler naciowyGOSalternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera
SzparagGrdza szparaga, purpurowa plamistość pędów szparaga
SzpinakGOSantraknoza, alternarioza, zgnilizna twardzikowa
TruskawkaGOSantraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari

Więcej informacji szukaj na www.syngenta.pl

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Należy zwrócić szczególną uwagę na zwroty i symbole (oznaczenia) ostrzegawcze oraz zalecane środki ostrożności zamieszczone i opisane na etykiecie produktu.

 

źródło: Syngenta
fot. pixabay

spot_img
Joanna Trzymkowska
Joanna Trzymkowska
Z rolnictwem związania jestem od najmłodszych lat. Swoje pierwsze doświadczenia zdobywałam w rodzinnym gospodarstwie. Skończyłam studia rolnicze i dalej rozwijam rolnicze pasje.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x