Co znajdziesz w artykule?
Tomasz Kozar uprawia 120 ha czarnoziemów w okolicach Hrubieszowa (gospodarstwo rodzinne uprawiane wraz z Tatą i Bratem liczy ok 400 ha). W tym sezonie pogoda była ekstremalna. -Jeśli chodzi o wiosnę, to wystąpił brak opadów do połowy maja. Odzwierciedliło się to w plonach pszenicy, jęczmienia jarego i buraków cukrowych – uważa Tomasz Kozar. Znaczne opady deszczu wystąpiły w czerwcu i w okresie żniw, co utrudniało zbiór. Nadal są widoczne objawy niedoboru wody i mimo deszczu gleba nadal jest sucha w dolnych warstwach co jest widoczne podczas orki.
Zima nie straszna
Zimą temperatury schodziły do -30 ⁰C. Pszenica uprawiana przez Tomasza Kozara przezimowała bez większych problemów. Nie wystąpiły objawy pleśni śniegowej. W gospodarstwie jest uprawiana pszenica Astoria – jedyna w Polsce pszenica ozima zaliczana do klasy Elitarnej (E) oraz Formacja klasy jakościowej – grupa (A). Formacja jest nową odmianą z Poznańskiej Hodowli Roślin. W badaniach COBORU wykazała się wysokim plonowaniem, wysoką i bardzo wysoką odpornością na choroby grzybowe. W opinii Pana Tomasza po pierwszym sezonie uprawy, Formacja zapowiada się bardzo obiecująco z bardzo wysokim potencjałem plonowania. Natomiast Astoria jest pszenicą, która bardzo dobrze radzi sobie w zmiennych warunkach. Zarówno przy wysokiej wilgotności jak i podczas suszy zawsze zachowuje wysokie parametry ziarna. Dwa lata temu podczas suszy plony przekraczały 10 t, gdy rolnik spodziewał się plonu w granicach 8 – 8,5 t/ha.

Pszenica na optymalny i późny termin
W gospodarstwie Tomasza Kozara optymalny termin siewu pszenicy jest w okolicach 20 września, lecz przy niesprzyjającej pogodzie i po stanowisku buraka cukrowego pszenicę wysiewa się też później. Przy opóźnionym siewie zwraca uwagę na odmianę tj. m.in. na morozoodpowrność oraz normę siewu zwiększa o ok 10 % (w zależności od MTZ) do 180 – 200 kg/ha. Powodzenie późno sianej pszenicy zależy od pogody na jesień i od wiosennego prowadzenia plantacji. Wczesną wiosną pszenica jest zaopatrzana w azot występujący w nawozach np typu nitrofoska. Dawka N w pierwszej dawce wynosi 60 kg N/ha. Następnie, w kolejnych fazach rozwojowych na pola trafia azot w saletrze amonowej podzielony na dwie dawki. W sumie jest to około 200-220 kg N/ha. Do regulacji pokroju roślin wykorzystuje chlorek chloromekwatu, który ogranicza konkurencję pomiędzy głównym źdźbłem a bocznymi. Chwasty w pszenicy są zwalczane za pomocą herbicydu Expert Met 56 WG lub Boxer 800 EC wraz z DFF jak i chlorosulfuron. Plon pszenicy z pożnym terminem siewu powinien być wiekszy o ok 10-15 % w stosunku do odmian jarych.

Nie tylko pszenica
Znaczna powierzchnia gospodarstwa co roku jest przeznaczana pod uprawę jęczmienia browarnego. W tym roku były uprawiane jare odmiany: Propino i Overtur. Uzyskiwane średnie plony wynoszą w granicach 7-8 ton. Dawka azotu w tej uprawie wynosi koło 90 kg/ha.
Buraki cukrowe mają coraz więcej wrogów
Mijający sezon był trudny dla plantatorów buraków cukrowych. Wiosną z powodu suszy na polach Tomasza Kozara wystąpiły problemy ze wschodami. Następnie pojawił się szarek komośnik, który uszkadzał liścienie oraz korzenie. Zwalczanie szkodnika było trudne ze względu na tryb żerowania i częste pojawianie się nowych osobników. Ostatecznie w buraku pojawił się chwościk, skutecznie uszkadzając liście, mimo dwukrotnego wykonania zabiegów fungicydowych. Polaryzacja ostatecznie osiągnęła wysokość 14-17%, natomiast plon kształtował się w okolicy 55 -75 ton.