Co znajdziesz w artykule?
Ożywienie zauważono w większości sektorów niestety nie wszystkie z nich mogą się pochwalić się dobrą sytuacją ekonomiczną. Dokładny raport poszczególnych rynków prezentujemy poniżej.
Rynek wieprzowiny
W dniu 19/05/2021 na niemieckiej giełdzie VEZG odnotowano podwyżkę. Cena na tydzień 19-26.05 wyniosła 1,54 €/kg (wbc) co w przeliczeniu na złotówki daje wartość 6.92 zł. We wtorek 25.05 doszło do spadku notowań na parkiecie ISN jednak nie wpłynęło to na ceny oferowane na VEZG. W Polsce niestety wbrew oczekiwaniom nie udało się utrzymać zeszłotygodniowych stawek. Średnio o 30 groszy spadła cena za wagę bitą ciepłą. Obecnie maksymalne wartości za świnie w klasie E oscylują w granicach od 7,10 do 7,30zł w klasie E, w zależności od wielkości dostawy. Stawki choć wyższe niż sprzed kilku miesięcy to nie napawają optymizmem. Dzieję się tak z powodu wysokich kosztów utrzymania hodowli. W obawie przed bankructwem producenci zastanawiają się nad kolejnymi wstawieniami a jest to sytuacja najgorsza z możliwych bowiem już teraz na rynku brakuje żywca na rynku. W dniach 10–16.05.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy uzyskiwali średnio:
- za żywiec – 5,09 zł/kg o 2 % więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% mniej niż przed miesiącem. Oferowana cena była o 1% niższa w porównaniu do 2020 roku.
- za świnie rzeźne klasy E w UE – 155,75 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. O 1% więcej niż tydzień wcześniej jednak o 5% mniej niż przed miesiącem i rokiem.
- za świnie rzeźne klasy E w Polsce w walucie unijnej – 146,97 EUR/100 kg. O 6% mniej niż średnia cena w UE. Kwota ta była o 2% niższa niż na rynku. Wśród największych producentów trzody chlewnej w UE najwyższy poziom cen odnotowano w Hiszpanii (179,27 EUR/100 kg), Francji (165,00 EUR/100 kg) i Danii (165,14 EUR/100 kg).
- za półtusze wieprzowe 7,29 zł/kg wobec 7,27 tydzień wcześniej. Cena ta była o 5% niższa niż przed miesiącem oraz o 6,5% niższa niż przed rokiem.
Rynek drobiu
Kulejący sektor drobiarski próbuje wstać z kolan. W zeszłym roku spadek wartości eksportu wynosił aż 18%. Po trzech miesiącach roku spadek ten wynosi już „tylko” 11,9 procent. Gdyby wziąć pod uwagę jedynie marzec to spadek przychodów eksportowych w porównaniu do marca 2020 wyniósł tylko niespełna 1%. Poprawę widać także w cenach. W dniach 26.04 – 2.05.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy uzyskiwali średnio:
- za kurczęta brojlery – 3,99 zł/kg, o 2% więcej w odniesieniu do poprzedniego tygodnia. Cena tego żywca była o 7% wyższa niż przed miesiącem oraz o 35% wyższa niż przed rokiem.
- za żywiec indyczy – 6,28 zł/kg, o 4% więcej niż w poprzednim tygodniu, o 10% więcej niż miesiąc wcześniej oraz o 37% więcej niż analogicznym okresie 2020 r.
- za kaczki brojlery – 4,76 zł/kg wobec 4,74 zł/kg tydzień wcześniej o 2% więcej niż przed miesiącem oraz o 11% więcej niż przed rokiem.
- za tuszki kurcząt patroszonych – 6,69 zł/kg, o 2% mniej niż tydzień wcześniej oraz o 12% więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami notowanymi przed rokiem tuszki kurcząt były droższe o 67%
- za tuszki indyków – 11,17 zł/kg, o 16 % więcej niż tydzień wcześniej oraz o 1% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami notowanymi przed rokiem tuszki kurcząt były droższe o 30%
Niestety nie oznacza to, że polski sektor drobiarski ma się dobrze. Miniony rok przyczynił się do zrezygnowania z hodowli przez wielu rolników a obecny daje popalić przez atak grypy ptaków na niespotykaną skalę.
Rynek mleka
W kwietniu 2021 r. krajowi dostawcy za mleko surowe uzyskiwali średnio 152,27 zł/hl, o 0,5% więcej niż miesiąc wcześniej i o 15% więcej niż przed rokiem. Mleko surowe w kwietniu 2021 r., w odniesieniu do notowań sprzed miesiąca, podrożało w czternastu województwach – w największym stopniu w woj. wielkopolskim i lubuskim (po 1,6%), a w najmniejszym w woj. podkarpackim i pomorskim (po 0,1%). Niewielki spadek (o 0,1%) odnotowano jedynie w woj. małopolskim, a w woj. podlaskim średnia cena skupu mleka nie uległa zmianie. Najwyższe ceny za mleko uzyskiwano w województwie podlaskim – 158,43 zł/hl oraz lubuskim – 156,23 zł/hl (odpowiednio o 4% i 3% więcej niż średnio w kraju). Najmniej za mleko płacono w województwie małopolskim – 138,41 zł/hl i łódzkim – 142,85 zł/hl (odpowiednio o 9% i 6% mniej niż w odniesieniu do średniej krajowej).
Rynek wołowiny
Odmrożenie gospodarki dało impuls do wzrostu cen na rynku wołowiny. Spektakularnych podwyżek brak jednak ich regularność daje hodowcom pozorny spokój ducha.
W dniach 10–16.05.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy uzyskiwali średnio:
- za żywiec wołowy- 7,04 zł/kg o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen zbliżony do uzyskanego przed miesiącem, ale o 22% wyższy niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
- za kompensowane ćwierćtusze wołowe – 13,81 zł/kg, o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierćtusz utrzymała się na poziomie o 1% wyższym sprzed miesiąca, i o 10% wyższym niż przed rokiem.
Źrodło: kowr.pl
Zdj:pixabay.com