Światowe, też krajowe ceny żywności spadły we IX w skali miesiąca

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
Advertisement
spot_img
Advertisement
Advertisement

Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny żywności spadły we wrześniu po osiągnięciu 2,5 letniego szczytu w lipcu i sierpniu.Pokazuje to indeks cen żywności FAO*, który wyniósł średnio 128,8 punktu we wrześniu, czyli 1,1 punktu mniej (-0,7%) niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie najnowszy raport GUS informuje, że krajowe ceny żywności spadły we wrześniu o 0,5% w porównaniu z sierpniem.

Indeks cen żywności FAO (wykres)

W porównaniu do września 2024 roku wskaźnik cen żywności FAO jest wyższy o 3,4 procent, ale ciągle światowe ceny żywności pozostają o 1/5 poniżej historycznego maksimum (marzec 2022 roku). Dla porównania, krajowe ceny żywności wzrosły według GUS we wrześniu o 3,9% w skali roku.

We wrześniu spadki indeksów światowych cen zbóż, nabiału, cukru i olejów roślinnych przeważyły ​​nad wzrostem indeksu cen mięsa.

Przeczytaj również – FAO: Światowe ceny zbóż były we wrześniu najniższe od 5 lat

Indeksy cen poszczególnych grup żywności FAO (wykres)

Krajowe ceny żywności spadły we wrześniu w porównaniu z sierpniem, ale wzrosły w skali roku

Październikowy raport GUS informuje, że we wrześniu ceny żywności spadły w Polsce o 0,5% w porównaniu do sierpnia, głównie dzięki niższym cenom owoców, masła, mleka i ryżu.

W skali roku krajowa żywność podrożała jednak o 3,9%, a największe wzrosty zaliczyły: jaja, wołowina i cielęcina, kawa i masło.

W małej grupie produktów żywnościowych, które potaniały w skali roku wyróżnia się cukier (-23%). Minimalny spadek cen zaliczyły też mąka, mięso wieprzowe i warzywa.

* Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się ze średniej pięciu indeksów cen grup towarów ważonych średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014–2016.

Przeczytaj również – Inflacja we wrześniu 2025 poniżej 3%

Źródło: FAO, GUS

spot_img
Andrzej Bąk
Andrzej Bąk
Pochodzę ze wsi położonej na Lubelszczyźnie. Wykształcenie zdobyłem na studiach rolniczych w Olsztynie i Lublinie (ekonomika rolnictwa), oraz w Wyższej Szkole Menedżerów (doradztwo inwestycyjne i analiza finansowa). Pracowałem przy tworzeniu Warszawskiej Giełdy Towarowej S.A. (WGT S.A.) przy udziale ekspertów z giełdy w Chicago. Aktualnie prowadzę portal internetowy e-WGT - Internetowa Giełda Rolna należący do WGT S.A. Na co dzień zajmuję się analizą rynków rolnych i paliw.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x