Co znajdziesz w artykule?
Z najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny zbóż wzrosły w kwietniu po osiągnięciu kilkuletniego dołka miesiąc wcześniej. Wskaźnik cen zbóż FAO wyniósł w kwietniu średnio 111,0 punktu, co stanowi wzrost o 1,3 punktu (0,5 procent) w porównaniu z marcem. W skali roku indeks cen zbóż spadł o skromne 0,5 procent.
Indeks cen zbóż FAO (wykres)
Dla porównania, ceny średnie miesięczne pszenicy i kukurydzy w kraju od 2018 roku
Globalne ceny pszenicy wzrosły nieznacznie, wspierane przez zacieśnienie dostaw eksportowych w Federacji Rosyjskiej, stałe tempo eksportu niektórych głównych eksporterów i wahania kursów walut związane ze słabszym dolarem amerykańskim, szczególnie w stosunku do euro. Jednak rozwój polityki handlowej i niepewność makroekonomiczna ograniczyły wzrost.
Międzynarodowe ceny zbóż paszowych także zrosły
Światowe ceny kukurydzy wzrosły głównie z powodu sezonowo mniejszych zapasów w Stanach Zjednoczonych Ameryki i wahań kursów walut. Dostosowania polityki taryfowej Stanów Zjednoczonych w zakresie importu – w tym wyłączenie Meksyku, wiodącego importera kukurydzy amerykańskiej, i 90-dniowe wstrzymanie taryf importowych powyżej 10 procent dla kilku innych partnerów handlowych – dodatkowo przyczyniły się do wzrostu presji cenowej. Oprócz innych zbóż paszowych wzrosły również światowe ceny sorgo i jęczmienia.
Tymczasem indeks cen ryżu FAO wzrósł w kwietniu o 0,8 procent, gdyż wzrósł popyt, a dostawy świeżo zebranego ryżu z Wietnamu zmniejszyły się, gdy zbiory głównej uprawy w kraju weszły w końcową fazę.
Źródło: FAO, MRiRW