Co znajdziesz w artykule?
Międzynarodowe ceny cukru spadły w styczniu trzeci miesiąc z rzędu – wynika z najnowszego raportu FAO. Dane pokazują, że wskaźnik światowych cen cukru FAO wyniósł w styczniu 111,2 punktu co stanowi spadek o 8,1 punktu (6,8 procent) w porównaniu z grudniem i najniższy poziom od sierpnia 2022 roku
Cukier jest na świecie o blisko 1/5 tańszy niż rok temu
W stosunku do stycznia 2024 roku wskaźnik cen cukru FAO obniżył się o 18,5 procent.
Indeks światowych cen cukru FAO (wykres)
Korzystna pogoda w Brazylii i powrót eksportu z Indii wpływały negatywnie na ceny cukru
Spadek cen cukru w styczniu był spowodowany głównie lepszymi perspektywami globalnej podaży w trwającym sezonie 2024/25, Korzystna pogoda w Brazylii w ostatnich miesiącach przyniosła korzyści uprawom trzciny cukrowej, które będą zbierane od kwietnia 2025 r. Ponadto decyzja rządu Indii o wznowieniu eksportu cukru (po ograniczeniu od października 2023 r.) wywarła dalszą presję na spadek światowych cen cukru.
W Polsce ceny cukru w grudniu wzrosły, ale były o blisko 40% niższe w skali roku
Dane MRiRW pokazują, że krajowe ceny cukru systematycznie spadały od lipca 2023 roku do listopada 2024 roku. W grudniu 2024 roku ceny odbiły w górę (pierwszy raz od kwietnia 2023) z 2113 do 2182 zł/t. Oznacza to spadek o 38 procent w skali roku.
Dla porównania, w analogicznym okresie (grudzień 2023 – grudzień 2024) światowe ceny cukru spadły o 11 procent.
Średnie miesięczne ceny sprzedaży cukru w Polsce (wykres)
Źródło: FAO, MRiRW